понеділок, 07 травня 2007 07:06

Стоматолог Дмитро Шевчук зламав щелепу пацієнтові

Торік на Великдень у 66-річного пенсіонера Віктора Біденка з міста Первомайськ Харківської області розболівся нижній кутній зуб. Чоловік ледь досидів удома свято й наступного ранку подався до райлікарні.

У стоматологічному відділені Біденко потрапив до 30-річного хірурга-стоматолога Дмитра Шевчука. Лікар працював тут менше року.

— Він зробив знеболювальний укол й узявся за щипці, — каже Віктор Зіновійович. — Дьоргав-дьоргав, а зуб не йде. Тоді наказав медсестрі принести долото. Хотів розколоти корінь, аби витягнути частинками. Ударив раз — у мене зірки в очах пішли, а зуб не йшов. Ударив удруге — промахнувся, попав у язик. В рот натекла кров. Коли вдарив утретє, нижня щелепа відвалилася.

До пенсії Віктор Біденко працював на місцевому хімзаводі. Каже, що бачив багато за життя, тому не злякався. А лікар розгубився.

— Кажу: "Везіть тепер мене в обласну лікарню до Харкова!" — продовжує Біденко. — А вони змушували мене платити за бензин, уявляєте? А туди ж більше сімдесяти кілометрів. Довелося скандалити.

У Харкові медичну допомогу Біденкові надали не відразу. Аби уникнути неприємностей, Дмитро Шевчук шукав знайомого хірурга.

— Скрізь відмовляли, й лише надвечір черговий хірург прооперував, — згадує пенсіонер. — На ранок обличчя розпухло, очі не міг відкрити. Виявилося, що зуб залишився на місці. Знімали шину й рвали.

Наступні сім днів пенсіонер не міг ані їсти, ані пити. Годували його через трубку. Аби її вставити, вирвали ще й переднього здорового зуба.

Біденко пробув у лікарні понад місяць. За ліки платив сам. Щойно вийшов — подав до суду, запросив від стоматолога 5 тис. грн компенсації. Шевчук на той час уже звільнився й відкрив приватний стоматкабінет.

Комісія зі спеціалістів обласної лікарні визнала помилку лікаря. Шевчука зобов"язали виплатити пенсіонерові 2,5 тис. грн. Та Віктор Біденко їх не отримав. Каже, чекає й досі, витрачає гроші на ліки, бо постійно тіпається ушкоджена сторона обличчя.

У квітні 2007 року райпрокуратура порушила кримінальну справу проти Шевчука. Його звинуватили в неналежному виконанні професійних обов"язків.

— Він не в повному обсязі провів передопераційне обстеження, обрав неправильну методику видалення зуба, — каже Олексій Пащенко з відділу захисту прав і свобод громадян обласної прокуратури.

Минулого понеділка справу передали до суду. Шевчука на п"ять років можуть позбавити права лікувати чи на два роки посадити до в"язниці. Правники кажуть, такі справи тривають роками й провину довести складно.

Зараз ви читаєте новину «Стоматолог Дмитро Шевчук зламав щелепу пацієнтові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі