четвер, 15 квітня 2010 04:40

Школярам привезли поламаний автобус

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Водій Іван Врублевський отримував автобус. Виявив, що зчеплення згоріло, кардан тримається на одному болті, кузов був розбитий. У потертому салоні лежала табличка з назвами населених пунктів Бар, Жмеринка, Дубова і музичний диск гурту ”Бутирка”
Водій Іван Врублевський отримував автобус. Виявив, що зчеплення згоріло, кардан тримається на одному болті, кузов був розбитий. У потертому салоні лежала табличка з назвами населених пунктів Бар, Жмеринка, Дубова і музичний диск гурту ”Бутирка”

— І є ж на світі, холєра, такі сволочі, — лається 52-річний Анатолій Паляниця, сільський голова Нового Села, що в Підволочиському районі Тернопільщини. — Ми вже так надіялися на той автобус. А то ж до нас школярі з восьми сіл добираються. Хто рейсовим, хто попуткою, кого фірою возять. Я скільки років по кабінетах бігаю.

Селяни хотіли отримати транспорт за державною програмою "Шкільний автобус". Їм відмовляли, тому районні чиновники вирішили купити техніку коштом районного бюджету.

— Якось дзвонять: "Анатолій Іванович, готуйте могорич", — продовжує Паляниця. — За могоричем, кажу, затримки не буде, дайте лиш автобуса.

Торік адміністрація провела тендер. Його виграло приватне підприємство "Укрспецтехніка-2008" із Дніпропетровська. За новий автобус йому перерахували 197 тис. грн. Транспорт пригнали наприкінці січня.

— Я жінці кажу — приготуй вечерю, бо їдуть люди зі сходу, — пригадує водій 46-річний Іван Врублевський. Він приймав техніку. — Думав пригостити їх по-нашому, бо ж, певне, думають, що тут страшні бандери. А ми ж нормальні.

Двоє водіїв пригнали автобус увечері. Слідом прибуло таксі з райцентру.

— Водій вибігає: "Где его бросить?" — і біжить до машини. Каже, на поїзд не встигає, — згадує Врублевський. — Я прошу: "Стійте, покажіть хоч, що до чого. Бо я ж такого автобуса ніколи не водив — тільки ЗІЛи й КамАЗи. А той водій: "Научішся. Там всьо єсть. Только сцеплєніє надо подкрутіть". І погнав.

Уранці Врублевський оглянув техніку.

Жінці кажу: приготуй вечерю, бо їдуть люди зі сходу

— Не знаю, як він доїхав, — дивується. — Муфта сцеплєнія згоріла повністю. Кардан тримався на одному болті. Сторона від водія була бита, бо дверку заново приварювали. Вона не закривається. Вітрове скло нерідне — вставлене і зашпакльоване абияк. Як сонце пригріє — випаде.

В обдертому салоні Іван знайшов квитки на проїзд рейсовим автобусом, таблицю "Жмеринка—Дубова" (населені пункти у Вінницькій області), музичний диск гурту "Бутирка" і книжку з технічними записами. З неї зрозуміло, що автобус проїхав понад 100 тис. км.

Машина стоїть у дворі водія. Міліціонери заборонили нею їздити. Порушили кримінальну справу на чиновників за зловживання службовим становищем. Пояснюють, що ті не мали перераховувати гроші, доки не приймуть товар. Експерти оцінили автобус у 97 тис. грн.

— Замість того, щоб ділом займатися, міліція робить собі показники, — обурюється 51-річний Ігор Смеречинський, заступник голови Підволочиської райдержадміністрації. — Зараз такого нема, щоб товар віддали перед тим, як гроші перерахують. Звідки ж ми могли знати, що постачальник такий недобросовісний? Вимагаємо замінити автобус. Хочемо, щоб міліція нам помогла.

Зараз ви читаєте новину «Школярам привезли поламаний автобус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі