пʼятниця, 13 травня 2011 06:45

Школярку Ярославу Алексеєнко зґвалтували і задушили

Автор: фото: Микола Марченко
  Анатолій і Любов Павлики прибирають могилу племінниці Ярослави Алексеєнко з селища Ромодан Миргородського району Полтавщини. Дівчину вбили 7 травня торік, у день її 15-річчя
Анатолій і Любов Павлики прибирають могилу племінниці Ярослави Алексеєнко з селища Ромодан Миргородського району Полтавщини. Дівчину вбили 7 травня торік, у день її 15-річчя

30 квітня у селищі Ромодан Миргородського району Полтавщини справили роковини по 9-класниці Ярославі Алексеєнко. Її зґвалтували і вбили торік у день її 15-річчя.

За два дні до роковин суд виніс вирок 18-річному Ярославові Стояну. Він отримав 1,5 року за крадіжку. Суддя вважає вбивство і зґвалтування недоведеними.

— Якби не було свідків крадіжки, то взагалі випустили б. Він уже готувався їхати у військове училище вчитися, — кажуть чоловіки за столом. — У голові не вкладається: це скільки ж треба заплатити?

На поминках близько 40 осіб: родичі, сусіди, друзі.

Ярослава була єдиною донькою в родині. Грала на фортепіано, співала, виступала на сільських концертах. 7 травня торік святкувала день народження. У компанії був і односелець Ярослав Стоян. По обіді компанія поїхала на природу за селище. Поверталися близько восьмої вечора на скутерах.

— Ясю спочатку віз Женя Тараненко, Ярик їхав сам, — каже 46-річний Анатолій Павлик, дядько загиблої. — Женя забув мобільника, рішив вернутися. Яся пересіла до Ярика. Він упав. Яся попекла ногу об вихлопну трубу, не могла іти. На дискотеку не пішла. Лишилася біля клубу в хаті Ярика.

Батьки Стояна — розлучені. Матір перейшла до своїх батьків. Спільне житло поділили. Їхній будинок за 50 м від клубу. В одній частині хати мешкав батько Ярослава, в другій іноді ночував хлопець. Там стояв телевізор і супутникова антена. Ярослава вирішила почекати подруг там, щоб потім іти додому разом.

— Я тоді працювала в нічну зміну, — згадує 37-річна Оксана Алексеєнко, матір загиблої. — Яся додому так і не прийшла. Вранці хтось почав сильно стукати в хату. Думала, Яся. Вибігла надвір, а то дятел стукав у дошку над вікном. У мене аж серце заболіло.

Дівчину шукали сусіди і знайомі. Знайшли за добу посеред сміття у закинутому погребі за будинком культури. Вона була зґвалтована і задушена.

— Ще із самого початку я запідозрила Ярика, — каже матір. — Ми шукали Ясю, а він не схотів із нами балакати. Ладив на дворі мотоцикла. Потім спішив у футбол грати. Тоді казав, що має до екзаменів готуватися. А за три години його як підмінили. Почав бігати, шукати, приніс Ясин мобільний телефон. Раптом згадав, що наче донька сіла до якихось людей у машину.

Міліціонери затримали Ярослава. Він зізнався, що хотів близькості. Дівчина пручалася. Тоді він задушив її і зґвалтував.

Потім зняв сережки, одягнув дівчину, усі речі зібрав, а тіло виніс на смітник. Кинув у яму і прикидав гіллям.

Під час слідства Стояна захищав адвокат. На суді звинувачений відмовився від показів. Зрештою, суд визнав, що статевий зв'язок був добровільний. У вбивстві та зґвалтуванні виправдав. Начебто докази по справі були здобуті незаконно.

— Зізнання Ярослава є на відео, — плаче матір загиблої. — Він розказує, як її ґвалтував, душив. Відтворив, як ніс труп Ясі. На одязі доньки була його сперма, під нігтями — частинки його шкіри. На його трусах і брюках була Ясина кров. Усе це підтвердила експертиза. Але суд зробив свій висновок. Начебто Яся сама нанесла собі понад 59 ударів і сама себе вкинула в яму.

— Ярик не пройшов детектор брехні відносно крадіжки, от його і засудили за неї, — продовжує Оксана Алексеєнко. — А на зґвалтування і вбивство його навіть не перевіряли. Суд відмовив. Усі помітили, як останнім часом і Ярослав, і його матір, і адвокат були дуже спокійними. Знали за вирок.

Селяни переконані, що суддів підкупили.

— У суді все робили, аби його виправдать, — каже місцева жителька. — Свідкам не давали говорить.

Ярославові залишилося сидіти шість місяців — суд зарахував до його ув'язнення термін перебування в ізоляторі. Однак прокурор вирок оскаржив. Вимагає посадити Стояна на 15 років.

– Висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи, – пояснює прокурор Тетяна Сіряк.

Оксана Алексеєнко — оператор на залізничній станції Ромодан. Там же працює черговою і матір Ярослава Стояна. Залізничники, коли дізналися про вирок, саботували роботу. Пояснили небажанням працювати з матір'ю вбивці.

Зараз ви читаєте новину «Школярку Ярославу Алексеєнко зґвалтували і задушили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

119

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі