вівторок, 27 листопада 2007 07:08

Сергія Жаркова виправдали в залі суду

Автор: фото: Олена ТИЩЕНКО
  Сергій Жарков з міста Тернівка Дніпропетровської області виступає у суді. Чоловіка підозрювали у вбивстві
Сергій Жарков з міста Тернівка Дніпропетровської області виступає у суді. Чоловіка підозрювали у вбивстві

47-річного Сергія Жаркова з міста Тернівка Дніпропетровської області звинувачували у вбивстві. Та 13 листопада суддя Юр"ївського райсуду Костянтин Гордієнко визнав його невинним.

— Господи, невже закінчилися мої муки?! — зривається у плачі після оголошення вироку 70-річна Тетяна Євсікова, мати Сергія. — Три роки я не знала спокою. Три довгих роки.

Сергія Жаркова затримали 1 вересня 2004-го. Підозрювали у вбивстві Івана Харченка, якого знайшли мертвим у власній квартирі. Порушили кримінальну справу.

— Працівники Тернівської міліції викрали мене з автобусної зупинки, — пояснював на суді Жарков. — У відділку били, вимагали взяти вбивство на себе. Зустрітися з адвокатом не дали. Матері не казали, де мене утримують. Щоб вижити, я підписував усе, що давали — якісь документи, чисті листки, журнали.

Тетяна Євсікова розшукувала сина. Побачила його 6 вересня, коли Сергія везли до суду.

— Мене покалічили! Терміново потрібен адвокат! Я ні в чому не винен! — устиг викрикнути Жарков.

У залі суду він зняв сорочку й показав синці. Того ж дня написав скаргу до прокуратури, скаржився на слідчих. Однак на синці суддя не зважив. 7 вересня Сергій знепритомнів у ізоляторі. Чоловіка доправили до лікарні. Через травми він не міг ходити, досі пересувається з костурами. Сліди побоїв експерт зафіксував лише за 20 днів. Під арештом чоловік провів 10 місяців.

Улітку 2005-го Сергія, який на той час отримав другу групу інвалідності, відпустили на підписку про невиїзд. Тим часом мати писала скарги до прокуратури й міліції. Шукала докази невинності сина, вивчила деталі його справи, кримінальне законодавство. Знаходила свідків, які розповідали про пригоду в суді.

— За ці роки я, стара жінка з середньо-технічною освітою товарознавця, вивчила всі закони, — каже Тетяна Євтифіївна. — Зараз до мене звертаються люди, просять юридичних порад. Багато кому допомагаю.

Спочатку справу слухали в Тернівському міськомі, потім передали до Юр"ївського районного суду. Суддя Костянтин Гордієнко провів 25 слухань. Вирок оголошували півгодини.

— Дякую судді за його чесність і порядність, — каже Тетяна Євсікова. — Ми — прості люди, у нас немає ані зв"язків, ані грошей. Він дуже ретельно поставився до справи. Не побоявся винести справедливого вироку.

В Україні серед судових рішень виправдальні вироки складають 0,3 %. Водночас у США судді відпускають на свободу майже половину підозрюваних.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Жаркова виправдали в залі суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі