четвер, 18 червня 2020 07:56

Сергія Стерненка звинуватили у навмисному вбивстві

15 червня Шевченківський районний суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт громадського активіста 25-річного Сергія Стерненка. Його підозрюють у незаконному носінні холодної зброї та умисному вбивстві 29-річного Івана Кузнє­цова.

Йдеться про події 24 травня 2018-го. Сергій із дівчиною поверталися додому. Неподалік будинку на нього напали двоє чоловіків. У сутичці Стерненко смертельно поранив Кузнєцова. Сам отримав струс мозку, травму руки, втратив багато крові. Другого нападника — 30-річного Олександра Ісайкла затримали за кілька годин. Мав легкі й середньої тяжкості ножові поранення. У справі проходив як свідок. У травні торік утік за кордон. Живе в Росії, за неофіційними даними.

Сергій каже, вбивати не хотів. То був самозахист. У СБУ заперечують. Говорять, він всадив ножа в серце Кузнєцову, коли той тікав. Його тіло знайшли за 99 м від місця першої сутички. Деякі з поранень отримав лежачи, встановила експертиза. Стерненко це заперечує.

Кузнєцов із пораненням серця міг пробігти таку відстань, підтверджує в суді лікар-хірург із 20-річним стажем Олександр Лінчевський:

— Травми серця не миттєво призводять до загибелі чи непритомності. Людина деякий час лишається при тямі, може активно рухатися.

2018 року на Стерненка скоїли три напади за чотири місяці — били битою, стріляли, різали ножем. Сергій називає замовником мера Одеси Геннадія Труханова. Той звинувачення не коментує.

Сергій Стерненко народився в селі Садове Білгород-Дністровського району на Одещині в родині вчительки та військового.

2014-го був учасником одеського Євромайдану, три роки очолював обласний осередок "Правого сектора". Керівник громадської організації "Небайдужі", один із засновників "Народної люстрації" в Одесі. Протестував проти незаконних забудов, виступу проросійських артистів. Критикував діяльність місцевої влади та поліції Одеси.

Із дому пішов у 18. У незабороненій тоді соціальній мережі "ВКонтакте" розкручував групи й заробляв близько $1 тис. на місяць. Вивчився на юриста, працює за фахом.

Підозру Сергієві Стерненку оголосили слідчі Служби безпеки 11 червня. Її підписав Микола Бовзуляк із Генеральної прокуратури.

— Цей випадок можна розглядати як перевищення меж необхідної оборони. Але не як умисне вбивство. І ніж, який був у Сергія, не є холодною зброєю. Це підтверджують висновки кількох експертиз, — каже 36-річний Масі Найєм, один з адвокатів Стерненка.

Обрання запобіжного заходу призначили на 12 червня. Зранку до суду почали стягуватися колони вантажівок та автобусів Нацгвардії. Підтримати активіста прийшли кілька сотень людей. Прокуратура озвучила версію слідства. У слуханні оголосили перерву. В понеділок, 15 червня, слово отримали захисники Стерненка.

У суді виступив прокурор Андрій Радіонов. Він раніше вів справу Сергія Стерненка, але відмовився погоджувати йому підозру, був усунутий. Каже, підозра була складена необ'єктивно й упереджено. На нього тиснуло керівництво, зокрема — генпрокурор Ірина Венедіктова.

— Із сукупності доказів не вважаю, що в діях Сергія був умисел на вбивство, — говорить Андрій Радіонов. — Але від вищої посадової особи в Генпрокуратурі звучали заяви, що підозра Сергієві готується. Хоча на той час Ірина Венедіктова навіть не була обізнана з матеріалами справи. Як оцінювати подібні дії з її боку, як не тиск? Це зазіхання на мою незалежність як прокурора в процесі.

Засідання тривало понад 10 год. Під стінами суду виникли сутички між активістами й поліцейськими. Кількох учасників акції затримали й ­побили.

Відбувати цілодобовий домашній арешт Стерненко буде в столичній квартирі, яку кілька років орендує зі своєю дівчиною. Його захист готує апеляцію.

Усі експертизи, на які посилається слідство, суперечать одна одній, каже адвокат Стерненка Віталій Коломієць:

— У першій від 18 червня 2018 року йдеться, що при таких тілесних ушкодженнях, як в Івана Кузнєцова, людина непритомніє протягом декількох десятків секунд. Тому він міг пробігти 100 метрів.

Друга експертиза від 29 серпня 2019-го свідчить — загиблий знепритомнів за кілька секунд після поранення. Деякі травми отримав лежачи.

За висновками третьої експертизи від 3 квітня цього року для втрати 30 відсотків крові і свідомості потрібно 20 секунд, а Кузнєцов стояв, коли його поранили.

Четверта експертиза від 28 травня вказує, що рана на правій руці Кузнєцова утворилася після того, як він упав. Про інші поранення та чи міг із ними рухатися — не йдеться.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, що з'ясовує обставини нападів на активістів, вважає підозру Сергієві Стерненку безпідставною. Закликали СБУ та Офіс генерального прокурора провести комплексний аналіз судово-медичних та інших експертиз у справі.

— Щоб розуміти, кому вигідно посадити Сергія Стерненка, треба подивитися, хто йому погрожував і обіцяв кинути за ґрати, — говорить політолог 43-річний Михайло Басараб.

— Це робили представники прокремлівських сил за його патріотичну позицію. Зокрема, Андрій Портнов — заступник керівника адміністрації президента Януковича, відомий українофобською позицією. Тож усе, чим погрожували проросійські сили, здійснює правоохоронна система України.

Дії Генпрокуратури визнані упередженими. Її керівник Ірина Венедіктова втручалася в процес розслідування, за свідченнями співробітників Офісу генпрокурора.

Ми спостерігаємо, як порушуються права Стерненка як громадянина України. Людину, яка захищалася від нападників, судять за навмисне вбивство.

Якщо Сергій отримає термін ув'язнення, зможемо говорити, що його засудив правлячий режим за патріотичну позицію й громадянську активність. У нього буде шанс стати одним із нових політичних лідерів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Стерненка звинуватили у навмисному вбивстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі