середа, 27 березня 2013 05:00

"Зробили щось путнє для людей, так тепер нас роблять винними"

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Мотоциклісти власноруч облаштували мотодром у яру за містом Тальне на Черкащині. Щовихідних тут тренуються
Мотоциклісти власноруч облаштували мотодром у яру за містом Тальне на Черкащині. Щовихідних тут тренуються

— Колись на схилах цього яру були тераси, росли горіхи. Захищали землю від зсуву, а річку Гірський Тікич — від замулення. Люди тут відпочивали, пасли корів. А весною сюди приїхали бульдозери, зробили тирло. Потім наїхали мотоциклісти, ревуть так, що весь мікрорайон на вухах, — розказує 74-річний Григорій Пулєєв із райцентру Тальне Черкаської області.

Торік весною місцеві мотоциклісти облаштували в яру на околиці міста трасу для мотокросу. Щовихідних тренуються. Мешканці найближчих будинків нарікають.

— Спеціально купила хату на окраїні, думала, поживу в спокої й тиші, — говорить Тетяна Синько з вул. Людвинської. Траса проходить за 10 м від її двору. — Тут і раніше байкери їздили, але то хоч по траві. А зараз бульдозери порили, влітку пилюка стоїть.

— Особисто я не проти мотодрому, але хай зроблять його десь далі, — додає її сусід Володимир Панкратов. — Є урочище Тарасівка, там кручі кращі й ніхто не живе.

Територією яру опікується міська рада. Дозволу на облаштування мотодрому міський голова не давав.

— До нас ніхто не звертався, — розказує мер 61-річний Олександр Біленко. — Самі зрізали дерева, самі порили землю. Збитки під 100 тисяч гривень. Ми скаржилися на байкерів у міліцію й екологічну інспекцію, але там не спішать їх карати.

Мотоциклісти переконані, що шкоди довкіллю не завдають.

— Хлопці зробили щось путнє для людей, так тепер нас роблять винними, — каже 54-річний Юрій Титаренко, який мотоциклом їздить трасою. — Раніше тут були одні алкоголіки та наркомани. Не просто ж так район називається Макотерчиком. Ми не просили ніяких грошей, самі організувалися, зібрали кошти, вивезли з яру три машини сміття: пляшок, шприців, бульбуляторів (пристрій для куріння конопель. — "ГПУ"). Вигнали наркоманів, заборонили варити ширку. Люди підтримали нас, депутат райради дав грошей на бульдозер, пастухи дякували. Зараз молодь катається, тренується, має куди витрачати енергію. На змагання сотні людей приходить. Це краще, ніж десь пити горілку і колотися.

Споруду оглядав природоохоронний інспектор.

— Ніякої шкоди не побачив, — продовжує Юрій Тимофійович. — Траса до людських подвір'їв не підходить, та й на все Тальне є тільки дев'ять пристойних мотоциклів, усі разом ніколи не збираються. Про який шум іде мова? А стосовно болота — так ми мотодром іще не завершили, бо восени пішли дощі. Весною заросте травою, і пилюки не буде.

— Місцеві ніколи не виставляли до нас претензій, — говорить інший мотоцикліст 19-річний Віталій Вертипорох. — Ми катаємося нечасто, 2-3 години на вихідних, бо бензин дорогий. Та і більше не покатаєшся, бо втомлюєшся. Зате є стимул. У мене є багато знайомих, які п'ють, курять, колються. А я витрачаю гроші на тренування. Хіба це погано?

Байкерів підтримує і голова райдержадміністрації Микола Бардадим:

— Хлопці не роблять нічого протизаконного. Розмови про величезну шкоду довкіллю — перебільшення. Упевнений: мотоциклісти доведуть усе до кінця, облагородять, і ніхто більше не скаржитиметься.

Зараз ви читаєте новину «"Зробили щось путнє для людей, так тепер нас роблять винними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі