середа, 08 квітня 2009 15:55

Розумово відсталого звинуватили у розбещенні неповнолітніх

Автор: фото: Олександр ГАЛІЗА
  Дмитро Гриб із матір’ю біля приміщення Тульчинського районного суду Вінницької області
Дмитро Гриб із матір’ю біля приміщення Тульчинського районного суду Вінницької області

Рік позбавлення волі отримав 28-річний Дмитро Гриб із райцентру Тульчин Вінницької області. 3 березня місцевий суд визнав його винним у розбещенні неповнолітніх.

Дмитро Гриб — інвалід ІІ групи, у нього немає колінних чашечок. Мешкає з батьками, неодружений, ніде не працює. Експертиза виявила у чоловіка розумову відсталість легкого ступеня.

— Діма з дорослими не дружив, — каже про сина Надія Гриб, 51 рік. — Він малого зросту, погано ходить. Увесь час бавився з дітьми.

Улітку 2007 року Дмитро познайомився з дівчатами, які гралися на спортивному майданчику Тульчинського військового комісаріату. Затоваришував. Пригощав їх цукерками, катав на велосипеді, дарував компакт-диски з мультфільмами. Не раз гойдав на колінах.

Сусіди побачили, що на майданчику з дітьми грається дорослий чоловік. Розказали 43-річній Ірині Туровій, чию доньку помітили на колінах у Дмитра. Жінка поскаржилася до міліції. Слідчі порушили кримінальну справу.

— У міліції Діму допитували з шести вечора, коли був стомлений. Спочатку накричали. Потім сказали, що співчувають, бо не винен, — розповідає Надія Гриб.

Батьки дітей вимагали, щоб Дмитро компенсував 6 тис. грн моральної шкоди.

— Хіба можуть дівчата шести-семи років додуматися до того? — каже Ірина Турова. — Вони при посторонніх у туалет не хочуть сходити, а коли вдома миються, то стараються, щоб ніхто з дорослих не бачив.

Розгляд справи тривав більш як півроку. Чоловіка засудили на рік в"язниці. У відшкодуванні моральних збитків суд відмовив.

Протокол допиту підмінили

— На слідстві підсудний у скоєному зізнався, а на судовому засіданні вини не визнав, — говорить суддя Аркадій Карнаух. — Треба було дивитися, що підписувати.

— Протокол мого допиту підмінили, — пояснює Дмитро. — Слідчий виходив в інший кабінет. Він казав, що виправляти букву. Через два дні я підписав другий екземпляр протоколу. Слідчий запевнив, що то той самий. Перед засіданням я його почитав. Аж тоді побачив, що там написано не те, що я говорив.

У суді Дмитра Гриба захищав адвокат Валерій Гоцалюк, 44 роки. Він каже, що його підзахисний справді торкався дівчат.

— Це було, але його дії не були спрямовані на задоволення статевої пристрасті, — зазначає захисник. — Самі діти не можуть пояснити і сказати, що з ними відбувалося. Чи наставали такі дії взагалі. Склад злочину відсутній.

— Це заздалегідь спланована і підготовлена акція проти нас, — каже 59-річний Володимир Гриб, батько Дмитра. — Бо ми з дружиною — православні, пишемо ікони. А батьки дівчаток — адвентисти сьомого дня. Вони запрошували до себе працювати. Хотіли, аби ми їм ремонт зробили. Ми відмовилися. От у них злоба і затаїлася. Підставили Діму на спортмайданчику.

Зараз ви читаєте новину «Розумово відсталого звинуватили у розбещенні неповнолітніх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі