пʼятниця, 20 листопада 2015 05:55

Російський олігарх прагне стати потужною політичною фігурою в Україні

Автор: ФОТО З САЙТА www.ok.ru
  Підприємства російського олігарха Костянтина Григоришина в Україні перебувають на межі банкрутства. Тому він намагається отримати політичні важелі впливу для просування своїх інтересів
Підприємства російського олігарха Костянтина Григоришина в Україні перебувають на межі банкрутства. Тому він намагається отримати політичні важелі впливу для просування своїх інтересів

Триває скандал довкола благодійного фонду "На благо Одеси". Він збирає кошти для учасників АТО. З'ясувалося, що 3 млн грн із них витратили на рекламу губернатора Одеської області 47-річного Міхеіла Саакашвілі. Про це йдеться в розслідуванні програми "ТСН".

Представники "На благо Одеси" скликали прес-конференцію щодо нецільового використання коштів фонду. Але на неї 16 листопада не пустили військово­службовців – учасників АТО, членів громадської організації "Самооборона Майдану Одеси" та інших активістів. "До громади вийшов бізнесмен Аднан Ківан. Прохання активістів поспілкуватися з керівництвом фонду він назвав "саботажем України", — йдеться в повідомленні "Само­оборони Майдану Одеси".

Водночас народний депутат Сергій Лещенко заявляє, що Саакашвілі міг би стати компромісною фігурою на посаду глави ­уряду.

— Але якщо висувати його на посаду прем'єра, то роботу з парламентом потрібно вести вже зараз, — каже Лещенко в коментарі "Апострофу".

Губернатор Одещини створив непублічний альянс з олігархом, громадянином Росії Костянтином Григоришиним, вважає політолог Андрій Миселюк, 41 рік:

— Григоришин знайшов собі нового перспективного політика — Саакашвілі. Очевидно, тут тісно переплелись бізнес і політика. Григоришин переживає складні часи: його підприємства в Україні не можуть повернути сотні мільйонів доларів кредитів і перебувають на межі банкрутства. Тому він відчайдушно намагається отримати важелі впливу для просування своїх інтересів у енергетичній сфері. Вочевидь, цей вплив він розраховує конвертувати в прибутки за рахунок зв'язків із топ-менеджерами російської енергетики. Тут "крутяться" дуже великі гроші — це і російське паливо для атомних АЕС, і електроенергія, й інші мільярдні проекти. В тому числі — і "рідні" трансформатори Григоришина, які, за даними журналістських розслідувань, реалізовувались за цінами вдвічі вищими від ринкових.

— У Саакашвілі є свої причини співпрацювати з російським олігархом, — продовжує експерт. — Губернатор хоче мати власну фінансову й інформаційну базу для політичної кар'єри в Україні. Помітно, що його вже обтяжує залежність від Петра Порошенка, який запросив його сюди. Саакашвілі дуже амбітний і мріє про найвищі посади в нашій державі — бо зараз не може повернутись у грузинську політику. Поки що він жорстко критикує прем'єра, його оточення та окремих чиновників. Але з часом він почне робити це і щодо Порошенка.

Амбіції Григоришина підтверджує голова Адміністрації президента Борис Ложкін, 44 роки:

— Григоришин був готовий змінити російський паспорт на український — задля посади голови Адміністрації президента, — розповів він в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Тим часом Сергій Лещенко заявляє, що проти нього готують потужну інформаційну атаку. Отже, на народного депутата є серйозний компромат, пише журналіст Кирило Сазонов.

У ЗМІ з'явилась інформація про зв'язок Лещенка з Григоришиним. У розслідуванні "РБК-­Україна" зазначено: у книжці Лещенка про Павла Лазаренка немає жодної згадки про Григоришина, хоча той був одним із "соратників" екс-прем'єра. Нардеп Антон Геращенко зазначає: щоб довести свою об'єктивність, Лещенко мав би викривати не тільки владу, а й Григоришина.

Такої ж думки народний депутат Георгій Логвинський. В ефірі телеканалу ICTV 16 листопада він цікавиться: чому в Лещенка не виникає запитань про зловживання Григоришина? Адже той розповів, що був ініціатором підписання угоди про постачання української електроенергії за явно заниженими цінами в окупований Крим.

— Через цей контракт, — каже Логвинський, — тільки за січень поточного року державі завдано збитків на суму понад 100 мільйонів гривень.

Народний депутат Максим Поляков у своєму блозі опублікував низку запитань до Лещенка щодо його зв'язків із Григоришиним. Йдеться про надання російському олігарху інформаційних послуг. Також Сергій Лещенко, за словами Полякова, просуває інтереси Григоришина, який хотів би повернути свою монополію на енергетичному ринку.

За певних обставин, громадянин Росії Костянтин Григоришин може, окрім контролю над значною частиною української енергетики, ще й стати потужною політичною фігурою.

Зараз ви читаєте новину «Російський олігарх прагне стати потужною політичною фігурою в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі