пʼятниця, 28 квітня 2017 07:40

"Поїли, а на ранок Оля не проснулася"

Автор: фото надане Павлом Подкопаєвим
  Вінничанка Ольга Подкопаєва позує з чоловіком Павлом.  Мають сина 18-річного Валерія. Він — студент столичного вузу
Вінничанка Ольга Подкопаєва позує з чоловіком Павлом. Мають сина 18-річного Валерія. Він — студент столичного вузу

— Син учиться в Київському університеті імені Шевченка. Грає в студентському театрі. Запросив маму на виставу, вона й поїхала. Заночувати вирішила в своєї подружки Юлі. Вона два дні як переїхала до столиці. Знайшла роботу. Додому заказали суші. Поїли, а на ранок Оля не проснулася, — розповідає 42-річний Павло Подкопаєв із Вінниці.

23 квітня поховав дружину 43-річну Ольгу. Напередодні жінка гостювала в подруги Юлії Каліщук. Товаришують 10 років. На вечерю замовили суші. Вранці Ольгу знайшли мертвою. Юлію забрали до реанімації з харчовим ­отруєнням.

— Їли тільки суші, запивали бутилірованою водою. Алкоголю не було. Около двох часов ночі Оля лягла спати, Юля пішла в душ. Потім рішила помити посуду. В дверях кухні знепритомніла. Вдарилася головою. Очнулась о дев'ятій ранку. Доповзла до телефона й подзвонила знайомому. Він визвав "скору", — говорить Павло Подкопаєв. — Коли приїхали лікарі, дружина була вже мертва. Юля не мала сили до неї доповзти. Думала, вона спить.

— У квартирі знайшли фірмовий пакунок із ресторану. Але це не привід говорити, що наша їжа отруйна. На перевірку надали проби води, сировини, готової продукції. Результати показали, що все в нормі. Певно, жінки отруїлися чадним газом, — каже Тарас Середюк, власник мережі ресторанів, де замовили суші.

— Вночі в больницю приїжджали люди з ресторану. До Юлі їх не пустили, то пішли до лікаря. На ранок той став говорити, що жінка надихалась газу. Розглядають будь-які версії, тільки не харчове отруєння, — каже Павло Подкопаєв.

У повітрі квартири Юлії Каліщук чадного газу не виявили.

— Отруйних речовин у повітрі квартири не виявили. Витоку газу — теж. Зараз перевіряємо залишки води та їжі, яку замовляли жінки. На це піде кілька тижнів, — говорить Олег Рубан, керівник Держпродспоживслужби Києва. — З початку року в різних закладах харчування столиці отруїлися майже 70 людей. Торік такі випадки траплялися навіть у п'ятизіркових готелях та дорогих ресторанах. Летальних випадків не було.

Ольга Подкопаєва померла від ішемічної хвороби серця. Мала гостру серцеву недостатність, за висновками експертів.

— Вона ніколи не жалілась на серце. Не вірю цим результатам. Навіть якщо допустити, що вони правдиві, то чого Юля опинилась у реанімації? Ми найняли адвоката й будемо судитися. Готові піти на всі необхідні експертизи, — додає Павло Подкопаєв.

Ольга Подкопаєва із чоловіком мали сімейний бізнес із ремонту автомобілів. Її поховали у селі Рівець Вінницького району поряд із могилою матері Людмили. Жінка померла від раку три місяці тому.

— Цілком можливо, що в сиру рибу, яку використали для суші, попав збудник ботулізму. Він розвивається блискавично. Риба стає небезпечною. Інкубаційний період триває від кількох годин до 1–2 діб. Хворі вмирають від зупинки дихання. Отрута, що потрапляє до організму, дає ускладнення на внутрішні органи. Може спровокувати й серцеву недостатність, — каже директор хірургічного центру Першої міської клінічної лікарні Києва Володимир Скиба. — Їжу треба перевірити в лабораторії.

Зараз ви читаєте новину «"Поїли, а на ранок Оля не проснулася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі