вівторок, 20 серпня 2013 00:30

"Постійно лякає її будинком престарілих, складає пальці ґратами"

78-річна Віра Власова із села Тернавка Кам'янець-Подільського району Хмельницької області з дитинства глухоніма. Не вміє читати, писати, не знає мови жестів. Сільський голова змушує її безкоштовно працювати на своєму господарстві.

— Голова забрав її до себе через пенсію, — розповідає 72-річна Броніслава Комарніцька з Тернавки. Вона спілкується і розуміє Віру Власову. — Оце недавно вона втекла. Прийшла до мене, показує, що пузатий (так у Тернавці називають сільського голову. — "ГПУ") заставляє доглядати за двома коровами, доїти, гімняки вичищати, город сапати. Молока не дає пити, пенсію забирає. Показує, шо голова постійно лякає її будинком престарілих, складає пальці ґратами, наче у тюрму її посаде.

Віра Степанівна не була заміжньою, не має дітей. У Тернавці має хату.

— У Віри завжди були гроші, — каже її сусідка Зоя Подлєсна, 67 років. — Вона часто ходила до мене по молоко, сир, масло. Показувала чого хоче. Як було в нас, то давали, як не було, то з міста привозили. Віра сама і стірає, і варить, обходить себе. Вона дуже чистоплотна, завжди в чистеньке одягнута.

— Бабка дуже вигідна голові, — каже місцевий Іван Гурський, 64 роки. — І за собою доглядає, і по господарству порається, і дві пенсії має. Він же оформив на неї ще одну пенсію, по втраті годувальника. Вона з чоловіком ніколи не була у шлюбі, прожила всього півтора року. То про яку втрату годувальника може йти мова?

— Наш сільський голова — ще той аферист, — додає соціальний працівник 51-річна Валентина Кшемінська, яка допомагала Власовій. — Каже, що бабку обікрали, забрали паспорт і гроші. Він же у неї найчастіше бував. Він її і обчистив, а потім виготовив новий паспорт, до себе приписав. У бабки, крім двох пенсій, ще 3,5 гектарів паю є.

На території Супрунковецької сільської ради, до якої належить Тернавка, живуть 10 одиноких пенсіонерів. Сільський голова 46-річний Ігор Петрованчук не може пояснити, чому 25 жовтня торік забрав до себе глухоніму пенсіонерку. Повертати її додому не планує.

— У неї вкрали паспорт. Потім вона ще захворіла, я її лікував. З жінкою вирішили взяти її до себе, — каже Ігор Петрованчук. — Потім поміг виготовити їй нового паспорта, прописав у себе. Допоміг оформити пенсію по втраті годувальника.

Зараз жінці нараховують дві пенсії по 894 грн.

— Да, вона член нашого господарства, але ми не заставляємо її щось робити, — каже Петрованчук. — Ну хіба ціплят пасти. А ті пенсійні картки в мене вдома лежать.

Віра Власова сидить в окремій кімнаті. Показує, що її болить у боку, набрякли ноги. Жестами показує, як доїть і доглядає за двома коровами, як сапає на городі.

Зараз ви читаєте новину «"Постійно лякає її будинком престарілих, складає пальці ґратами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі