понеділок, 06 серпня 2007 07:00

Підозрювані підставили слідчого на хабарі

15 травня цього року київські міліціонери приїхали до Чернігова, щоб затримати місцевого підприємця 37-річного Валерія Полякова. Його звинуватили в розкраданні майна одного з київських складів.

— Зранку Валерій пішов на роботу, і я його більше не бачила. Надзвонювала друзям доти, доки наступного дня вони не повідомили, що чоловіка прямо на работі затримали, — каже дружина Валерія 35-річна Олена Полякова.

У чернігівській міліції Олені розповіли, що за Валерієм приїжджали з Оболонського райвідділу Києва. Забрали його до столиці.

— Наступного дня я помчала в Київ, — продовжує жінка. — Треба ж було з"ясувати, про яку таку крадіжку йдеться. Чоловік завжди багато й чесно працював. Все, що маємо, це — невеличке кафе в Чернігові. Може, хтось із конкурентів його оговорив.

Наприкінці 90-х Валерій Поляков разом із товаришем збудував кафе з літнім майданчиком на 200 місць. Валерій був комерційним директором закладу. Справи йшли непогано. Чоловік забезпечував дружину та двох дітей. На його утриманні мати, інвалід ІІ групи, і 41-річний рідний брат, інвалід І групи.

У міліції Олені повідомили, що її чоловіка підозрюють у шахрайстві і крадіжці товару. Сказали, що Валерія розшукують з 2005 року. Жінку це здивувало, бо своєї квартири в Чернігові за адресою  вул. Котляревського 13 сім"я не змінювала. Та й чернігівська міліція про розшук Полякова нічого не знала.

— Про київський склад я чула, — веде далі Олена. — Два роки тому знайомий Валерія попрохав знайти для зберігання його товару місце в Києві. Казав, це тимчасово. Чоловік телефонував до столиці, домовлявся. А за деякий час ми дізналися, що товар зник. Минуло два роки. По цій крадіжці правоохоронці нас ніколи не турбували.

Олена Полякова пішла на прийом до начальника слідчого відділу Богдана Пустового.

— Пустовий мені сказав, що Валерія можуть засудити на тривалий термін за шахрайство, — розповідає жінка. — Я була в розпачі, нічого не розуміла, не знала, як допомогти чоловікові. А начальник натякнув, — питання можна вирішити. Написав на листочку "25 тисяч у. є.". Пояснив, що  чоловік повинен взяти всю вину на себе, а він зробить так, щоб Валерієві дали два роки умовно.

Згодом з"ясувалося, що таку ж пропозицію слідчий зробив ще одному підозрюваному у справі — Романові Манятовському. Від нього Пустовий вимагав $5 тис. хабара. Обіцяв, що після отримання грошей той не фігуруватиме у справі.

— Роман написав скаргу до столичного Управління боротьби з організованою злочинністю. Гроші помітили, і слідчого взяли на гарячому, — розповідають рідні Валерія. — Ми знаємо, що після цього Пустового посадили до СІЗО, але за три дні випустили. Міліціонери з Оболонського райвідділу обурилися. Казали, Валерій з товаришем заплямували мундир їхньому колезі.

В Оболонському райвідділі підтвердили факт хабарництва.

— Богдана Пустового дійсно затримали на хабарі працівники СБУ, — каже заступник начальника райвідділу по роботі з персоналом Андрій Сафронов. — Зараз він в міліції не працює. Справою займається прокуратура Києва.

9 липня слідство щодо складської крадіжки завершили. Про це Валерія Полякова повідомила слідчий Оболонського рійвідділу Ольга Піскун.

— 12 липня я випадково дізнався про те, що розпочався суд по справі Полякова, про засідання не знав і підзахисний. — не приховуючи обурення, розповідає адвокат Валерія 38-річний Олександр Плахотнюк. — Виявилося, що того дня суд вирішив продовжити утримання Валерія під вартою. Пізніше мені повідомили термін — до трьох місяців. Мовляв, для проведення слідчих дій. Це після того, як слідство закінчилося.

У правоохоронних органах є солідарність — постраждалого колегу  підтримуватимуть і захищатимуть

Адвокат стверджує: після скандалу з хабаром міліція ігнорує Валерія — з ним не розмовляють, ніхто його не допитує.

— Його посадили "до з"ясування" й забули. Отже, Валерій три місяці "тупо сидить", — каже Олександр Плахотнюк. — Я підозрюю, що міліція відігрується на Валерієві. Не таємниця, що в правоохоронних органах є солідарність — постраждалого колегу  підтримуватимуть і захищатимуть.

Слідчий Оболонського райвідділу Ольга Піскун, яка веде цю справу, відмовляється спілкуватися з журналістами.

— Полякова добре пам"ятаю. Аякже. Проте ніяких коментарів не даватиму, — відрізує у телефонній розмові жінка.

Мати Валерія 64-річна Любов Семенівна телефонувала начальникові слідчого відділу Оболонської міліції. Просила побачення з сином.

— Кажу, до хабара з Пустовим наша сім"я не причетна, — говорить жінка. — І скарг на міліцію ми не писали. А він відповів: "Не знаєм, не знаєм. Гадаю, що ви до всього причетні. Побачення не буде".

Зараз ви читаєте новину «Підозрювані підставили слідчого на хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі