вівторок, 14 березня 2006 18:29

"Олена сказала, що вона в криниці"

Автор: фото: Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО
  Наталя Канчій з чоловіком показує, де знайшла свою вбиту сестру
Наталя Канчій з чоловіком показує, де знайшла свою вбиту сестру

Село Онишки — за шість кілометрів від Оржиці, райцентру на Полтавщині. Стоять Онишки на перетині двох доріг, проте знайти село нелегко — вказівник є лише на одній. Старожили називають своє село Онушки. Розказують, що його заснував козак Онушко, такою і була назва аж до 1921 року, доки якийсь писар у райцентрі не припустився помилки в паперах.

Увесь січень і лютий онишківці переймалися долею 25-річної Олени Руденко. Вона зникла за тиждень до Нового року.

— Мені вона приснилася ще на Святого Миколая, 19 грудня, — розповіла "ГПУ" Наталя Канчій, 31 рік. — Лежить мертва на столі, а ми із свекрухою намагаємося потягнути кожна до себе. Ми з чоловіком саме гостювали у місті Мукачевому. Мені стало моторошно, я зателефонувала додому. З сестрою було все гаразд. 25 грудня ми з нею вже пили вино на 80-річчі нашої бабусі. А наступного дня ввечері вона зникла.

Я сама в п"ятнадцять років вийшла заміж

Олена — наймолодша з трьох сестер. Рідні розповідають, що вона була дуже вродливою. Ще коли ходила у сьомий клас, до неї почав залицятися місцевий хлопець Анатолій. Як не забороняли старші сестри — Наталя та Люба — Олена почала жити з Анатолієм у цивільному шлюбі. "Нехай, — казала мати Анатолія. — Я сама в п"ятнадцять років вийшла заміж". Дівчині на той час було лише 14 років. Жили вони у сусідньому селі. Через півтора року, у 1996-му, в Олени та Анатолія народився син Миколка.

— Щось у них там не склалося, — каже Наталя Канчій, середня сестра. — Через кілька років наш дядько купив Олені хату в Онишках, і вона сама переїхала до нас у село. Хлопчик залишився з батьком. Одразу ж до Олени пристав Богдан Олійник. Вони стали жити разом.

Подружжя часто сварилося. Богдан, 32 роки, був ревнивий та ще й випивав, вживав наркотики. Останнім часом бив Олену. Дітей у них не було.

— Богдан то курей був покрав, то поросят, — розповів "ГПУ" Микола Яковенко, 55 років, сільський голова Онишок. — А то було маківки позрізує на людських городах.

Хлопчик залишився з батьком

Коли Олена зникла, Богдан став запевняти, що вона кудись поїхала. Коли ж жінка не дала про себе знати на Новий рік і різдвяні свята, рідні серйозно занепокоїлися.

— У середині січня Олена приснилася мені знову, — продовжує розповідь Наталія. — Лежить у темній криниці і благає витягнути. Уві сні я розуміла, що вона мертва, злякалася. Одразу поїхала в райцентр і написала заяву до міліції.

Дивні відчуття переживали і в родині старшої сестри Олени — Любові Тищенко, 37 років. Вона живе у селищі Ківшерівка, що в Куп"янському районі на Харківщині. Дочці Тетяні постійно снилася зникла тітка Олена. Тищенкам здалося, що дивно стали поводитися домашні тварини. Особливо коти — вони геть здичавіли. На початку лютого Любов отримала телеграму з Онишок: сестра Наталя просила приїхати. Шостого лютого вона була у рідному селі.

Майже місяць Наталя телефонувала до правоохоронців і просила розслідувати зникнення.

У відповідь лише: "Приїдемо. Вашу сестру шукаємо. Не переживайте". Сестра вирішила шукати самотужки. Онишківці передивилися всі криниці — ніяких слідів.

Сестри звернулися до ворожки. Та глянула на фото Олени і сказала: "Вона мертва. Це точно. Шукайте у криниці на покинутому подвір"ї".

Дивно стали поводитися домашні тварини

— Ми знайшли Олену там, де й шукали раніше — у криниці на подвір"ї, де вже ніхто не живе, — розповіла Наталя. — Убив сестру її ж чоловік — Богдан. Він довго не признавався. Лише потім розказав, як побив Олену качалкою по голові. Потім  відвіз тіло на санях до криниці й викинув. Згодом накрив колодязь гілками. Але я точно пам"ятаю, що того дня снігу не було зовсім. Донести Олену з хати до тієї криниці самому вкрай важко — сестра була повною жінкою.

Водолази із Лубен побоялися лізти у вузький колодязь. Дістали тіло рятувальники з Полтави 24 лютого. Наступного дня жінку поховали.

— Я вперше за кілька тижнів нормально поспала вночі. Олена мені не снилася, — ділиться Наталія. — Але вже на четвертий день після похорону вона знову з"явилася до мене уві сні. Сказала, Богдан був не сам. Їх було двоє. Шукайте їх.

Нині Наталія боїться навіть глянути у бік покинутої криниці. При одній лише згадці про сестру в колодязі їй стає моторошно. Вона просить міліцію ретельніше розслідувати вбивство.

Зараз ви читаєте новину «"Олена сказала, що вона в криниці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі