середа, 07 березня 2012 06:30

Олена Хамула видурила у парафіян 30 мільйонів гривень

Черкаску 31-річну Олену Хамулу за шахрайство засудили до 12 років із конфіскацією майна. Вона організувала релігійну громаду "Служіння Святого Духа". Переконувала парафіян, що світова фінансова система руйнується. І змушувала брати кредити. Із них пасторці платили десятину та пожертви для церкви. Хамула видурила близько 30 млн грн. У цій справі 43 потерпілих, хоча постраждали до 70 осіб.

Олена Хамула розлучена, її троє дітей живуть у Черкасах із батьком. За освітою вчителька музики. Релігійну громаду організувала 2000-го. До неї приєдналися близько 300 людей.

— Сюди приходили переважно бідні. Хамула переконувала, що може зцілювати. Я повірив їй, коли під час молитви мене почало трусити, підкидати. Падаю на підлогу і ричу. Пасторка пояснила, що вигнала з мене біса, — згадує колишній парафіянин 36-річний Михайло Храбров. — Проповідувала вчення про сім'ю, жіночність, як подружжю вести себе в ліжку, де ерогенні зони. Розводила і зводила пари. Вважала, що дітей за проступки треба бити ременем. Щотижня по два-три дні ми не їли. Коли діти просили, казали: "Ти в пості".

Парафіяни збиралися ледь не щодня. Заборонялося пропускати проповіді, дивитися телевізор, читати книжки й газети. Зібрання починалися так: вона сідала за фортепіано і співала. Коли всі розслаблялися, читала проповідь. Розповідала, що парафіяни — це діти Бога, тому мають жити розкішно. Для цього треба брати кредити, а Бог із ними сам розбереться. Основним мотивом було: "Ми знищуємо сатанинську економіку. Не бандити повинні жити багато, а ми, діти Божі".

Казала, гроші знеціняться і зможемо розрахуватися з боргами однією зарплатою. Вона першою взяла з десяток кредитів. Тому ми теж брали і поручалися одне за одного. Де дівала гроші, що ми їй давали, Хамула ніколи не звітувалася, — продовжує.

Тих, хто не хотів брати кредити, з церкви відраховували. Михайло Храбров за два роки оформив 34 договори, на суму близько 500 тис. грн.

— Гроші позичали й особисто для неї. Я на себе оформив джип, хоч в Олени вже було шість машин. Моя мама взяла 10 тисяч гривень для помічниці пасторки — Світлани Дубович, — каже Михайло Олексійович.

Попередні кредити парафіяни намагалися закрити новими. Борги наростали.

— Коли Хамула бачила нашу знервованість, казала: "Ви не до кінця виконуєте волю Бога. Мало кредитів ще набрали". Щоб хоч трохи погасити борги, я продав материну квартиру, де жив із дружиною і двома дітьми. Зараз мешкаємо у знайомих. Дзвінки від банків та колекторів не затихають, — додає Михайло.

— Був період, коли я Хамулу любила більше, ніж своїх дітей і онуків, — каже телефоном пенсіонерка з Черкас, просить не називати її. — Набрала 29 кредитів. Узяла позику на "фольксваґен" і гасала містом. Банк машину через рік забрав і продав. Але за іншими кредитами должна кілька сотень тисяч. Чоловік покинув, сказав, що я його проміняла на Бога. А сусіди крутять біля виска, бо була нормальна людина і в таке вляпалася. Мала будинок, машину, гараж, меблі — не гірші, ніж у мера. А тепер усе під арештом. Щодня з десяток колекторів дзвонять. Возили вночі на кладовище. Погрожували розправитися з донькою. Був момент, коли хотіла накласти на себе руки.

До 12 років засудили і двох спільників пасторки Ігоря Пісоцького та Віктора Дубовича. Із зали суду їх забрали в СІЗО. Спільницю Світлану Дубович визнали психічно хворою і призначили примусове лікування. Пророк церкви Валентина Толкач та її чоловік Валерій утекли в Англію до доньки. Їх оголосили в розшук, справу Толкачів розслідують окремо.

У батьків Олени Хамули кредитна спілка за борги доньки відібрала хату в селі Деньги Золотоніського району. Однак вони продовжують захищати її.

Після арешту Олени Хамули парафіянами керував Олександр Андрієнко. Коли в нього за борги забрали будинок, виїхав із родиною з міста.

— Пісоцький — мій однокласник, у нього троє дітей. Він настільки попав під вплив Хамули, що продав свій будинок і купив музичний центр для церкви. Хамула під час слідства йому сказала не звертатися до адвоката, мовляв, Бог захистить. А сама не відмовилася від юриста, — каже Михайло Храбров.

Олена Хамула подала апеляцію. У слідчому ізоляторі вона знайомиться з матеріалами кримінальної справи, яка налічує понад 100 томів.

— У Хамули знайшли відро золота, різну літературу, близько тисячі її еротичних фото. Хоча казала, що вона посередник між нами і Богом. В її силу вірили. Був випадок, коли в однієї жінки стався викидень. Хамула сказала: це через те, що дивилася телевізор. Заборонила звертатися до лікаря. У жінки згодом виявили рак, і вона померла. Хамула нас морально і матеріально ізнасілувала. Психолог сказав, що будемо виходити з цього стану стільки, скільки нас уводили. Якщо це так, то мені залишилося ще чотири роки, — каже потерпіла пенсіонерка.

Слідство тривало два роки. Суд визнав, що потерпілі перебували під психологічним впливом. У деяких, доки йшло розслідування, виконавчі служби відібрали все майно, на квартири інших встигли накласти арешт.

 

Певні звуки вводять людину в транс

— У таких випадках лідера вважають ледве не Богом. Довіряють і не перевіряють те, що він говорить. Виключаються будь-які сумніви, — пояснює 39-річний Віталій Сухенко з Черкаського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді. — Прихожанам не дають можливості думати, а зразу дають свою відповідь. Забороняють спілкуватися з рідними і близькими, які можуть у чомусь переконати. Під час служіння використовують монотонну або медитативну музику, яка впливає на свідомість. Я дивився відео цієї громади. Вони бралися за руки. Це момент об'єднання. У такій атмосфері слова лідера сприймаються на ура. Ще в них було таке поняття, як говоріння на іноязиках. Це складніший процес. Лише навчена людина може впливати на навколишніх так, щоб у них виникали конвульсії, здригання. Такі лідери проходять тренінги по гіпнозу, програмуванню людини. Вивчають словозброю — як певні звуки впливають на свідомість. Навіть в абракадабрі вони вводять людину в транс. У такому стані легко дати настанову навіть одним словом. І людина виконуватиме її, не усвідомлюючи навіщо.

 

Зараз ви читаєте новину «Олена Хамула видурила у парафіян 30 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі