пʼятниця, 16 липня 2010 07:25

Оксана Компанієць продавала землячок у бордель

— У чому я винна? Ніхто з жінок не втратив нирку чи родину, — кричить у суді 44-річна Оксана Компанієць із райцентру Чортків Тернопільщини. 30 червня суд позбавив її волі на дев"ять років. Її напарницю 39-річну Оксану Кавчук — на 8,5 років. Їх визнали винними в продажі землячок у бордель.

Компанієць розлучена. Працювала вчителькою української мови. Улітку 2001 року запропонувала знайомій Оксані Кавчук вивозити землячок до Польщі. Там продавати Богдану Вдовіку, якому тепер 42 роки, власнику готелю "Аляска" в місті Жешув. Той мав неофіційний бордель.

— Створили справжню злочинну групу: Кавчук підбирала жертв, Компанієць обіцяла працевлаштувати в польському барі. Дівчат продавали за 150–200 доларів, — каже 61-річна Валентина Попович з обласної прокуратури.

Напарниці підбирали жінок із бідних сімей, де батьки пиячили. Власним коштом робили закордонні паспорти, купували квитки в Польщу.

— У Чорткові ходили чутки, що Компанієць може знайти роботу в Польщі, — згадує потерпіла 34-річна Наталя Вавенко. Її вивезли 16 серпня 2001 року, продали за $150. — Моя мама тоді поїхала в Італію, ми з батьком жили на 700 гривень його зарплати. А Кавчук я знаю з дитинства, ми сусіди. Вона обіцяла роботу прибиральниці, а в Жешуві заштовхала в джип, грозила здати в поліцію як злодійку, якщо не послухаюся. Сказали, що відпустять, якщо поверну 450 доларів. Нас тримали в будинку, вийти могли в супроводі охоронця. За все штрафували. Станцювала стриптиз і не пішла з клієнтом — штраф, не розкрутила на алкоголь — штраф.

Ми з батьком жили на 700 гривень його зарплати


Клієнти платили за годину 150 злотих: 100 — власникові, решту — повії. Ті оплачували Вдовіку проживання, комунальні послуги, харчування. Поляк повертав паспорт, коли дівчина відпрацювала все.

Коли Наталя повернулася в Чортків, Компанієць почала вимагати в неї $300. Вавенко не віддавала, Оксана забрала дві золоті каблучки.

У лютому 2003-го за підробленим паспортом продали 16-річну Олену Соколиць.

— Компанієць знала, що Олена неповнолітня, однак переконала матір відпустити дочку, обіцяла влаштувати прибирати бар, — каже прокурор.

Олену повернули додому поліцейські, які виявили підроблений паспорт. Удома вона не розповідала, ким працювала.

Загалом Компанієць і Кавчук вивезли в Польщу чотирьох жінок.

— Тільки один відсоток із потерпілих знають, чим їм доведеться займатися, — говорить Марина Пасічник, керівник Тернопільського центру консультації мігрантів. — Навіть коли їх вербують як повій, то гарантують добрі умови праці, свободу вибору клієнта, високі зарплати, гарний побут. Насправді ж примушують працювати без відпочинку, сну і презерватива. Постійно б"ють, залякують, обіцяють зняти секс на відео і відправити родичам. У результаті в жінок з"являється синдром посттравматичних порушень. Навіть удома не перестають боятися, уві сні бачать кошмари. Чимало стають наркоманками і алкоголічками.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Компанієць продавала землячок у бордель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі