четвер, 01 червня 2006 19:05

"Кілька тижнів ходила з синцями"

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Ярослава Дубровка біля вікна підвалу, через яке щодня її родина заходить до свого помешкання
Ярослава Дубровка біля вікна підвалу, через яке щодня її родина заходить до свого помешкання

Із 11 квітня родина Дубровків, що живе в будинку на вулиці Лучкая в старому центрі Ужгорода майже 50 років, до власної квартири залазить через вікно підвалу. Вхід до оселі їм перекрили сусіди з першого поверху, котрі намагаються відсудити східці та спільний коридор.

Ярослава Дубровка, 60 років, викладач музики в школі мистецтв, розповіла, що за два роки відбулося понад тридцять судових засідань та остаточного рішення ще не ухвалили. Жінка каже, що сусіди — люди впливові: 40-річна Ганна Петрецька — старший помічник обласного прокурора, 55-річний Василь Петрецький — підполковник міліції, співробітник обласної ДАІ.

Ярослава Михайлівна визирнула, коли я подзвонила в двері, а потім спустилася до підвалу: відчинила невелике віконце, простелила клейонку і запропонувала заходити. На другий поверх двоповерхової будівлі піднімаємося через задній двір пожежною драбиною. В ошатній квартирі старочеського планування донька пані Ярослави 35-річна Сніжана Дубровка та 3-річний онук Володик. У сусідній кімнаті відпочиває мати господині 86-річна Марія Самоші. Хазяїн, 60-річний Володимир, ще не повернувся з роботи.

— Майже два місяці живемо отак, — розводить руками пані Ярослава. — Сусіди заблокували двері, що вели до спільного коридору. Тепер щодня навколішки вилізаємо через віконечко, щоб піти на роботу.

2003 року двокімнатну квартиру на першому поверсі в сім"ї Фальбергів викупили Петрецькі. Спочатку казали, що там житимуть їхні батьки 64-річна Маргарета та 73-річний Михайло Яцури. Та згодом оселилися всі разом.

Будинок зводився для однієї сім"ї: на першому поверсі були дві кімнати для гостей, туалет та кухня, поверхом вище — три кімнати, ванна, туалет, кухня та маленька комірчина для прислуги. Тому коридор, що вів на вулицю, був прохідним.

— Нові сусіди пред"явили претензії на спільний коридор, — каже Ярослава Дубровка. — Мовляв, ми не можемо пройти з кухні до спальні в нічній сорочці чи піжамі, бо в будь-яку хвилину в коридорі може з"явитися хтось із вас. Але ж вони бачили, що купують квартиру з прохідним коридором. Ще 1993 року Поліна Фальберг  приватизувала половину коридору без нашого відома, а інша половина залишилася в комунальній власності, — пояснює жінка.

Від мене за цей час відмовилися чотири адвокати

Ганна Петрецька подала судовий позов  із вимогою залишити мешканців другого поверху без спільного коридору. Перше засідання закінчилося на користь Дубровків.

— Ви б чули, як Петрецька кричала в приміщенні суду, — розповідає пані Ярослава. — Мовляв, як суд міг винести рішення проти співробітниці прокуратури.

І жоден із наступних судів не задовольнив прохання Ганни Петрецької.

— Від мене за цей час відмовилися чотири адвокати, — каже Ярослава Михайлівна. — Ганна залякала їх, а мені сказала: "Ти не маєш стільки грошей, щоб купити суд".

Після останнього засідання Петрецькі заблокували вихід із квартири Дубровків.

— Ми почули грюкіт, — згадує пані Ярослава. — Я зійшла на перший поверх і вгледіла, що на наших дверях новий замок. Хотіла зняти один ключ із в"язки, та до мене підскочили батьки Ганни і почали бити. Кілька тижнів ходила з синцями.

Через годину Петрецькі взялися забивати двері, що вели з квартири Дубровків до спільного коридору. Пані Ярослава зателефонувала до міліції.

— Але там, почувши прізвище Петрецький, відповіли, що не мають пального, аби приїхати, — розповідає жінка.

Міліція запропонувала родині інший вихід на вулицю — через задній двір, де живуть п"ять сімей. Однак ті не погоджуються на такий варіант.

— Ми з тими сусідами у хороших стосунках. Але ж то їхня приватна власність і вони праві, — визнає Ярослава Михайлівна.

— Закон на боці Петрецьких, — коментує ситуацію начальник Ужгородського міськвідділу міліції Василь Понзель, 41 рік. — Вони формально праві: в них є документи про приватизацію коридору і вони мають право не впускати Дубровків. Хоча з морального погляду Яцури та Петрецькі мали б піти на компроміс.

— Ми маємо документи на приватизацію коридору, — сказала по телефону Ганна Петрецька. — І не впустимо Дубровків — хай шукають інший вихід зі своєї квартири.

Зараз ви читаєте новину «"Кілька тижнів ходила з синцями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі