середа, 30 травня 2012 00:30

На базарі тиждень не продають сала

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Один із покупців залишив заяву-обвинувачення на прилавку м’ясного павільйону на ринку в Миргороді на Полтавщині. Місцеві та приїжджі пишуть відгуки на заборону продавати сало
Один із покупців залишив заяву-обвинувачення на прилавку м’ясного павільйону на ринку в Миргороді на Полтавщині. Місцеві та приїжджі пишуть відгуки на заборону продавати сало

У місті Миргород Полтавської області місцева ветеринарна служба заборонила підприємцям продавати сало. Кажуть, його не можна виготовляти за технологією, якою в курортному місті користуються десятки років.

На прилавках м'ясного відділу ринку в Миргороді порожньо. У суботу зранку кілька покупців та продавців стоять біля великого плаката поблизу прилавка.

— Люди добрі, не вірте пліткам. М'ясники хочуть працювати, просто нам не дозволяють привозити і продавати на ринку наше добре солене сало, — читає вголос жінка, років 50. — Уже й сюда добралися кляті держиморди, все їм мало, тєпєрь і базар подавай. Хоч би скорєє здохли.

Туристи з миргородських санаторіїв приходять на ринок та йдуть ні з чим.

— Ездим сюда на отдых. Постоянно возим на гостинец сало. Сегодня хотела взять килограмм 15, — говорить 53-річна Ірина Самойлова з Донецька. — Это неслыханно. И что теперь — ехать с пустыми руками?

У м'ясному відділі працюють близько 50 підприємців. Щодня продавали до 2 т сала.

— По тій технології, яку вимагає ветслужба, ми повинні тушу привезти на ринок і тут її розробити. Але м'ясо під салом завонюється за 2 години, — розповідає продавець. Не називається. — Ви ж врахуйте, яка жара надворі. Нам тикають есесерівськими ГОСТами, які нікуди не годяться. Якщо так робити, сало буде тверде, як резина, і не смачне. Ми ж робимо все за дідівською технологією. Тушу гарно обсмалюємо соломою, розробляємо, сало солимо, ще теплим складаєм у чани, обкутуєм, щоб дійшло у власному соку. Зараз же цього, виявляється, робити не можна.

Відразу після заборони підприємці страйкували під мерією. Написали листа в державний комітет захисту підприємництва. Городяни та туристи пишуть листи на підтримку. Складають на прилавку біля плаката. Із журналістом продавці спілкуватися бояться. Кажуть, напередодні до жінки, яка обурювалася рішенням ветслужби, приїхали з ветміліції. Оточили подвір'я, погрожували розправою.

— Це все робиться спеціально. Щоб люди пішли в їхні супермаркети. Бо в них ніхто того сала не бере. Та й хто схоче там купувати? Загорнули плівкою — і все. А чи воно свіже, чи аж вонюче, ніхто не знає. Тут же можна понюхати, покуштувати і вибрати до душі, — говорить 21-річна Валерія Харланова із Запоріжжя. Прийшла на ринок купити 5 кг сала.

У місті кажуть, на підприємців тиснуть, щоб захопити вигідні місця на ринку. Начебто керівництво обласної ветеринарної служби хоче призначити в Миргород свою людину.

— Є технологічні норми, ГОСТи, за якими має готуватися сало. А їм хочеться по-своєму робити. Ветслужба працює згідно із затвердженими стандартами, — пояснює Іван Гребінник, завідувач відділу ветеринарної служби Миргорода.

Зараз ви читаєте новину «На базарі тиждень не продають сала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі