четвер, 06 вересня 2012 10:22

Міліціонери побили протестувальників, які підтримували засудженого Віталія Запорожця.

4 вересня в місті Бровари Київської області міліціонери побили учасників акції протесту, які підтримували під судом засудженого Віталія Запорожця. Вісьмох активістів заарештували.

35-річний Віталій Запорожець — житель села Семиполки Броварського району Київщини. Торік 4 вересня розстріляв із рушниці майора 37-річного Миколу Симоненка, начальника Калитянського селищного відділку міліції. 27 червня 2012-го суддя Броварського міськрайсуду Тамара Міхієнкова оголосила Запорожцеві вирок — 14 років в'язниці. Віталій подав апеляцію, 19 вересня її розгляне Апеляційний суд Київщини.

О 14.00 до Броварського суду сходяться 20 прихильників Запорожця. Розгортають банер із написом: "Віталій Запорожець — наш герой", піднімають прапор України з його портретом. На сходах суду ставлять шибеницю й опудало судді Тамари Міхієнкової, встановлюють мікрофон та динаміки.

— Цей постріл рівно рік тому став останньою краплею терпіння простого народу проти свавілля міліції! — кричить у мікрофон 41-річний Микола Коханівський, голова Комітету визволення політв'язнів. Він у чорній вишиванці, блакитні джинси підперезав ременем із застібкою-тризубом. — Це не сам Віталій стріляв у міліціонера, це стріляло все село. Ми захищаємо Віталія, бо він — істинний патріот і герой України. Суддя Нех...єнкова зіграла у цій справі не останню роль. Видаляла адвокатів, не пускала журналістів. Хотіла показати, що люди безсилі перед її могутністю. Мовляв, ми — система, ми — головні.

Коханівський гукає Руслана Чеха — чоловіка у камуфляжі з чорно-червоною пов'язкою Конгресу українських націоналістів. На сходи виносять шибеницю й опудало судді. Поруч стоїть голова секретаріату ОУН Кость Зацарний в довгому чорному плащі з капюшоном —  вбранні середньовічного ката. Із динаміків лунає барабанний марш.

— Іменем української нації засуджуємо суддю Тамару Ніх...єнкову за зраду українського народу, за хабарництво, корупцію та несправедливі вироки українським патріотам до смертної кари через повішення, — зачитує вирок Руслан Чех. — Вирок виконати негайно.

Кость Зацарний просуває голову опудала у зашморг. На сходи вибігають двоє міліціонерів.

— Це вже занадто, — виривають опудало й відтісняють людей.

— Це мирна акція! Ми нічого не порушуємо! Не бийте людей! — кричить  Коханівський.

До мітингувальників підбігають ще п'ятеро міліціонерів. Хапають протестувальників за руки й тягнуть до суду. Коханівський і Зацарний вириваються, тікають до ринку через дорогу. Міліціонери біжать слідом. Деякі продавці ховаються від міліції, інші перекривають правоохоронцям дорогу. Коханівський і Зацарний ховаються у міжряддях.

— Що ви хочете? Отак народ захищаєте? Бандитів ловіть, а не бідних людей. Що вони зробили? — кричить продавщиця кавунів. Кілька її великих ягід викочуються на дорогу.

Правоохоронці відштовхують торговців, доганяють утікачів. За мить Зацарний вибігає із сусіднього ряду. Плащ розперезаний, мотузка звисає збоку. Підбирає мотузку і біжить до дороги. За ним вискакує міліціонер, валить за землю, руки заламує за спиною і приковує кайданками до металевого паркану. Обличчя притискає до асфальту.

— Думай перед тим, як таке казати. Самий розумний? Подожди! — кричить міліціонер на вухо затриманому.

Захеканий гукає колег. Міліціонери разом із продавцями оточують затриманого. Тут же стають правоохоронці в цивільному.

— Іди звідси, бо теж будеш сидіти! — кричить один на продавщицю.

За мить під'їжджає автобус із бійцями спецпідрозділу "Беркут". Усіх активістів заштовхують у автобус, він рушає.

Двоє мітингувальників, яких не затримали, складають прапори й поламану шибеницю до жовтого "Москвича".

— Сюди, тут є ще двоє! Оформляйте! — кричить високий міліціонер, який їх помічає.

На двох активістів нападають четверо міліціонерів у формі і двоє у цивільному. Заламують руки.

— На якій підставі? — обурюється один із затриманих.

— Я тобі потім скажу, — відповідає міліціонер.

Близько опівночі до райвідділу приїжджають народні депутати Андрій Парубій та Андрій Павловський. Завдяки їхньому клопотанню затриманих випускають.

— Ця акція була анонсована. Ми хотіли нагадати, що корупція не буде вічно. Що є герої, які можуть змінити стан справ. Ніяких попереджень у нашу сторону від правоохоронців не було. Біля Верховної Ради щодня опудало Азарова вішають і палять. І нічого. А тут, бачите, зачепили самолюбство самої Міхієнкової, — розповідає після сутички із міліціонерами Микола Коханівський. — Я захищав хлопців, як міг. Мене їм взяти не вдалося, а кількох наших затримали. Ми викличемо адвоката і будемо судитися. Я балотуюся в народні депутати від Броварського району. Якщо пройду, то першим ділом займуся судом і Міхієнковою.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери побили протестувальників, які підтримували засудженого Віталія Запорожця.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі