четвер, 10 червня 2010 01:14

Марію Євстигнєєву залишили на зупинці

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Марія Євстигнєєва лежить у Чернігівській міській лікарні №2. Без документів її не можуть оформити до притулку
Марія Євстигнєєва лежить у Чернігівській міській лікарні №2. Без документів її не можуть оформити до притулку

П"ять днів жила на зупинці на розі вул. П"ятницької та просп. Перемоги в Чернігові 71-річна Марія Євстигнєєва.

27 травня до зупинки під"їхали темно-зелені "жигулі". Чоловік і жінка витягли Марію Євстигнєєву з авто і залишили.

— Баба Маша сиділа. Жалісливі старички давали їй гроші, купували в мене бананчики. Борщик із м"ясом приносили, молоко, бутерброди. Наївшись, вона давала гроші знайомим, щоб збігали за вином. По чуть-чуть сьорбає, але не упивалася. Люди "швидку" тричі викликали, але вона відмовлялася їхати.

1 червня жінку забрали до міської лікарні N2.

— Я багато років працюю на одному місці. Так і познайомилася з бабою Машою, — розповідає 57-річна Світлана Борисенко, продавець фруктів і овочів. — Вона часто купувала в мене. Бувало, 20 яблук перелапає, доки вибере три. Розповідала про себе, що майже 40 років провела по тюрмах за шахрайство. Якісь ріелтори забрали її квартиру, а її вивезли в стару хату. Документи забрали. Чотири роки жила по підвалах. Але не смердюча, завжди в чистій одежі — дівчата з секонду давали. Із манікюром і фарбованим волоссям.

Стригли Марію Григорівну в перукарні "Чарівниця".

Жалісливі старички давали їй гроші. Борщик приносили

— Вона вміє викликати співчуття і довіру. Представлялася ясновидицею, молодим пророкувала долю. Старшим говорила, що погорілиця, і люди давали гроші. Потім купувала дорогу копчену ковбасу, гарне вино, м"яско. У мене банани купувала найкращі. Усе говорила: "Люблю добірне".

— Усі повмирали: чоловік Анатолій Антонов дев"ять років тому, дочка — від білокрів"я. Може, хто і залишився з моїх у Криму, — говорить Марія Євстигнєєва. — Жила я на вулиці Фрунзе, 20, квартира 55. Була в мене подруга Віра. Чотири роки тому принесла якісь документи, мій сусід їх ще підписував. І сказала: "Збирайся". Речі завантажили на велику машину, документи забрали. Я ледве ноги унєсла. Прийшла на другий день — двері поміняли. Розбиратися не стала. Знаєте, скрізь бандити і мафія. Боялася. Пішла по людях. Мені Лідія Майка дала притулок. Я їй за житло продукти приносила. Мені б у будинок престарілих.

Коли жінка чує незручні запитання, починає демонстративно "ойкати", змінювати тему.

Марію Григорівну без документів не беруть до притулку. Заступник мера Оксана Тунік-Фриз погодилася допомогти їх відновити.

Зараз ви читаєте новину «Марію Євстигнєєву залишили на зупинці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі