вівторок, 03 серпня 2010 00:30

Майора міліції Андрія Кияшка засудили на п"ять із половиною років

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Майор міліції Андрій Кияшко 30 липня на лаві підсудних центрального суду міста Макіївки, що в Донецькій області
Майор міліції Андрій Кияшко 30 липня на лаві підсудних центрального суду міста Макіївки, що в Донецькій області

"Подала иск на 50 тысяч гривен. Потому что адвокат сказал: "Много все равно не присудят".

40-рiчна жителька міста Макіївка на Донеччині Світлана Винниченко стоїть у коридорі тамтешнього центрального міського суду. Спирається на ціпок. Розмовляє 30 липня, перед початком судового засідання, із Тетяною Глинською, родичкою загиблого.

Того дня центрально-міський суд Макіївки виніс вирок майорові міліції 40-рiчному Андрієві Кияшку. 21 грудня 2008-го опівдні він керував джипом "Тойота Ленд Крузер Прадо". Стояв у заторі неподалік автобусної зупинки Центральний ринок у Макіївці. Несподівано машина з ревом виїхала зі свого ряду, перетнула зустрічну смугу. Знесла металеву огорожу, виїхала на тротуар і влетіла сходами у підземний пішохідний перехід. Через 15 с автiвка виїхала звідти задом. Андрій Кияшко двічі переїхав людей у переході. Уперше — коли влетів туди. Вдруге — як здавав назад. "Тойота" зупинилася на вулиці, протаранивши п"ять автівок.

59-рiчний Юрій Дудник помер у лікарні того ж вечора — джип розчавив йому голову. Аркадієві Рябку машина розтрощила стегнові й гомілкові кістки. Світлані Винниченко переїхала обидві п"яти.

— Машина Кияшка була некерованою. У 1998 році він потрапив у аварію. Отримав перелом шийного хребця, — пояснює "ГПУ" російською Лариса Дроздова, 60 рокiв, адвокат підсудного. — Експерти підтвердили: з такою травмою, при різкому повороті голови, могла бути втрата свідомості.

На судових засіданнях майор пояснював: стоячи в заторі, почув раптовий сигнал. Повернув голову в той бік. Більше нічого не пам"ятає.

Конвой заводить підсудного — в чорних спортивних штанях, футболці, модних кросівках.

"Тойота" знесла огорожу, влетіла сходами в підземний перехід

— Журналисты создали образ жесточайшего преступника. Но перед вами — не чудовище, а  человек, который сожалеет о происшедшем. Прошу прощения у пострадавших, — коротко зачитує своє останнє слово з папірця Андрій Кияшко.

Просить врахувати, що за 14 років служби в міліції не мав стягнень. До катастрофи він працював експертом-криміналістом науково-дослідного центру при обласній міліції. Зачитавши останнє слово, Кияшко сідає на лаві підсудних, розслаблюється, схрещує ноги.

Суддя Людмила Стратейчук зачитує вирок. У ньому йдеться, що Кияшко не впорався з керуванням. Скоюючи злочин, свідомості не втрачав. Суд ураховує, що на лікування потерпілих і ремонт побитих машин Кияшко сплатив 150 тис. грн. Оголошують вирок — 5,5 року позбавлення волі.

Потерпілі подали позови більш ніж на мільйон гривень. Суд визнав ці вимоги немотивованими. За моральні страждання родичам загиблого Юрія Дудника майор повинен сплатити 10 тис. грн компенсації. Покаліченим Аркадієві Рябку та Світлані Винниченко — по 8 тис. грн компенсації.

— Мы на памятник истратили большую сумму, — каже Тетяна Глинська, 55 рокiв, родичка загиблого Дудника.

Зараз ви читаєте новину «Майора міліції Андрія Кияшка засудили на п"ять із половиною років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі