пʼятниця, 12 листопада 2010 06:34

Люди голодують у протигазах

Автор: фото: Михайло Перков
  Мешканці райцентру Дунаївці Хмельницької області оголосили голодування на центральній площі обласного центру
Мешканці райцентру Дунаївці Хмельницької області оголосили голодування на центральній площі обласного центру

Удень 10 листопада до центрального майдану Хмельницького виходять кілька десятків жителів містечка Дунаївці. Молитвою "Отче наш" розпочинають голодування — протестують проти виробництва пінополістирольних плит у мікрорайоні Сільгосптехніка свого міста.

— У нас на території 0,5 квадратного кілометра стоять чотири бензинові заправки, дві — газові, три мобільні вишки, проходить автотраса. А тут ще й це хімічне виробництво. Воно незаконне. У районі живуть понад 3 тисячі людей, — обурюється голова Дунаєвецької районної організації "Контроль громади" Василь Гандзюк, 47 років.

Пінополістирольні плити виготовляє товариство "Центр інноваційних технологій". 22 лютого Міністерство охорони навколишнього середовища анулювало наданий дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Хмельницький окружний адміністративний суд заборонив виробництво. Однак юристи підприємства оскаржили рішення і цех продовжив роботу.

— Ми живемо за 200 метрів від заводу, — розповідає 40-річна Оксана Красовська. Вона теж голодує. — У моєї 4-річної Каті токсичний дерматит, постійно боліє. У мене збільшені лімфатичні вузли. А за кілометр від цього виробництва водозабір. Коли цех працює, вітер несе ці гадості на місто. Людей просто травлять.

Лікарі фіксують недуги в жителів мікрорайону. Із 474 оглянутих 351 мають хвороби: діабет, гіпертонія, астма, рак. Майже всі скаржаться на кашель, нудоту, задуху.

— На вибори ми пообіцяли перекрити дорогу, — каже Василь Гандзюк. — Приїхав губернатор і відключив у цеху світло. А на ранок після виборів одразу включили. Там усе вирішують гроші. За добу вони завантажують два МАНи, в одному на 110 тисяч гривень продукції.

У цеху з виготовлення пінополістиролу працюють 26 осіб. Товариство зареєстроване в Києві — туди ж ідуть усі податки.

Зараз ви читаєте новину «Люди голодують у протигазах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі