вівторок, 26 січня 2016 07:55

Лондонський суд визнав Путіна причетним до вбивства

Рішення про вбивство колишнього працівника російських спецслужб Олександра Литвиненка "ймовірно" прийняв особисто президент Російської Федерації Володимир Путін. Про це 21 січня заявив суддя Роберт Оуен, оголошуючи результати дізнання у Високому суді Лондона, столиці Великої Британії.

До справи причетний також Микола Патрушев, колишній директор Федеральної служби безпеки. З 2008-го він є секретарем Ради нацбезпеки й оборони.

Колишній підполковник держ­безпеки РФ Олександр Литвиненко разом із сім'єю виїхав у Великобританію 2000 року. Там видав книжки "ФСБ підриває Росію" і "Луб'янське злочинне угруповання". Звинуватив спецслужби РФ в організації вибухів житлових будинків 1999-го. А Путіна — у співробіт­ництві з організованою злочин­ністю — так званим ­тамбовським угрупованням.

Литвиненко помер 23 листопада 2006-го в лікарні Лондона від променевої хвороби. Її викликало отруєння радіоактивною речовиною — полонієм-210. За три тижні до цього він зустрічався з колишніми колегами з Росії — Андрієм Луговим (зараз він депутат Державної думи. — "ГПУ") і Дмитром Ковтуном (нині бізнесмен. — "ГПУ").

Слідство встановило, що вони підмішали полоній у чай Литвиненка. Москва це заперечує і відмовляється видавати Лугового й Ковтуна. Дмитро Пєсков, прес-секретар Путіна, назвав британське розслідування непослідовним і непрофесійним.

— У Кремлі намагаються ­робити гарну міну при поганій грі, — каже російський соціолог Ігор Ейдман, 47 років. Зараз він живе в Німеччині. — Наїжджати на суд не можуть. Якби таке рішення прийняв британський уряд, був би масштабний російський демарш. Уже організували б якісь контрсанкції. А так рішення прийняв незалежний суд. Проти нього вони безсилі. Путіну це, звісно, страшенно неприємно. Думаю, він злиться, але зробити нічого не може.

Чому суд Лондона виніс рішення саме зараз?

— Тут немає політики. Британське правосуддя вважають у світі одним із найбільш стабільних і незалежних. Тамтешні суди не ухвалюють політичних рішень.

Спершу британська влада не хотіла широкого розголосу. Боялися зіпсувати стосунки з Путіним. Але вдова Литвиненка добилася відкритого судового розгляду, що розпочався торік.

Суд напряму не міг сказати, що Путін чи Патрушев наказали вбити Литвиненка. Для цього їм були потрібні прямі докази. Суд же не міг, наприклад, допитати російських високопосадовців. Тому постановив, що вони "скоріш за все" відповідальні за вбивство Литвиненка.

Це судове рішення може мати правові чи політичні наслідки?

— Політичні наслідки ймовірно будуть. Якщо не зараз, то згодом. Наприклад, запити британського уряду на видачу Лугового й Ковтуна. Якщо вони дадуть свідчення проти Путіна, тоді британці можуть і йому висунути звинувачення. Але це малоймовірно, доки Путін при владі.

Ця інформація може прискорити його відхід із Кремля?

— У російській еліті багато хто мріє, що Путін відскочить убік і на наступних президентських виборах (мають відбутися 2018 року. — "ГПУ") виставить нову підставну фігуру, типу Дмитра Медведєва (прем'єр-міністр. У 2008–2012 роках був президентом, а Путін тоді очолював уряд. — "ГПУ"). Щоб той їздив по західних країнах, домігся якогось перезавантаження у відносинах із ними. А Путін усім керуватиме в ролі, наприклад, прем'єр-міністра — як це вже було. Це допомогло б йому скинути вантаж накопичених проблем.

Але цього разу афера з підставним президентом може не пройти. В умовах кризи такий політик здатен перехопити у старіючого Путіна владу і стати реальним правителем. Путін це розуміє. Пам'ятаєте, як він плакав на мітингу після "перемоги" на останніх президентських виборах? Мабуть, йому й тоді не просто було повернути собі цей пост.

У короткостроковій перспективі звинувачення, що прозвучали в Лондоні, можуть зміцнити владу Путіна. Російські засоби масової інформації створюють атмосферу обкладеної фортеці: навколо — вороги, всі бажають країні зла. Такі речі зміцнюють владу диктатора, об'єднують навколо нього більшість.

Але в довгостроковій перспективі, якщо врахувати ситуацію в економіці, зубожіння населення, то вибух масового невдоволення неминучий. Крім того, потрібно періодично проводити вибори. Хоч це й імітація, але за таких умов реалізувати її буде непросто. Ситуацію здатні погіршити нові ­санкції. Це може призвести до масових протестів і ­краху режиму Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Лондонський суд визнав Путіна причетним до вбивства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі