пʼятниця, 30 квітня 2010 02:04

Лікарі сказали поховати живе немовля

Чотирьох лікарів Надвірнянської районної лікарні в Івано-Франківській області звільнили з роботи. Через їхню недбалість мало не похоронили живу новонароджену дитину Мар"яни та Олександра Михайлюків.

27-річна Мар"яна та 29-річний Олександр живуть на околиці села Битків, за 12 км від райцентру Надвірна. Про історію, що трапилася з їхньою дитиною, гуде все село.

— Чула, що лікарі всю вину на Мар"яну хтіли спихнути. Сказали, ніби вона алкоголічка і п"яною родила. Та я такого не сказала б. Вони непогана сім"я, — каже секретар сільської ради Галина Годзюр, 50 років.

Михайлюки живуть у дерев"яному будинку. Подвір"я охайне, прибране.

— Певно, про невістку питати будете, — зустрічає Юстина Михайлюк, 70 років. — Та ходіт до хати, покажу все як було. Най ті лікарі не розповідають байок і не роблять із когось варятів. Сина вдома нема, у Надвірну поїхав, по справах.

У коридорі, під вікном, стоїть низьке м"яке крісло. На старому хіднику біля нього видно плями крові.

У невістки кровотеча почалася, а лікарів нема

— Видите, отут Мар"яна родила. Я підлогу від крові помила, а хідника ще не випрала, — каже. — Її боліти почало десь о другій ночі. Але ми подумали, що ще не час, бо то навіть сім місяців ще не було. До ранку сильніше болить. Невістка вже натягнула штани, шкарпетки. А син мій став у "швидку" дзвонити. Ті щось не їхали й не їхали. У невістки вже кровотеча почалася, а їх нема. Син до свахи побіг, по дорозі став надзвонювати колєзі з міліції. Десь біля сьомої невістка вродила. Прямо на тому пуфіку дитинка вийшла. Ми пуповини не перерізали — боялисі.

"Швидка" приїхала через годину після виклику.

— Прийшли, так глянули, кажут: "То що дитина? То якийсь плід вийшов". Як, кажу, плід? Воно ж кричит, рухається. Вони давай носом крутити, бо їм смердить всьо. Наказали нам зі свахою Мар"яну на ліжко перенести. Самі навіть не торкали. Я з паличкою її тягнула, а сваха дитину ззаду несла, — пригадує Юстина Михайлюк. — Уже на ліжку пуповину перерізали, забрали обох у лікарню.

Через кілька годин у Надвірнянській лікарні Олександрові Михайлюку повідомили, що його дитина померла. Наказали принести коробку та пелюшку, аби могли видати тільце для поховання. Ще попросили написати розписку, що немає ніяких претензій до лікарів.

— Сказали, твоя жінка — алкоголічка, якщо не напишеш розписки, можемо її посадити на 15 років, — переповідає Юстина. — Не знаю, чи син писав ту розписку, з того страху не пам"ятає, але щось підписував.

Під обід привіз дитину ховати. Я знаю, що їй треба ім"я дати, свічечку запалити, помолитися за невинну душу. Доки син пішов свічку шукати, я маленьку розгорнула. А воно кувекає. Божечку, думаю, зовсім розумом поїхала! Так хтіла тої дитиночки, певно, здуріла з горя. Я її пеленати, а воно рученьками махає. Я тако стала на кілька мінут, по хаті подивилася, чи більше ніц перед очима не ходе, і давай кликати сина.

Олександр подзвонив у "швидку". Через півгодини новонароджену знову забрали до Надвірнянської лікарні. Звідти з матір"ю перевели до Івано-Франківської дитячої обласної лікарні.

— Дитинка родилася недоношена, 1300 грам. Коли відрізали пуповину, не зав"язали її. Ви собі уявляєте, скілько воно крові втратило? П"ять годин туди-сюди возили, а пуповина не зав"язана. Лікарі в Надвірній не хотіли дивитися до моєї дитини, бо вона бідна, — каже Василь Годзюр, батько породіллі. — Дочка була собі 400 гривень на пологи прискладала. Більше не було, бо має ще двох малих, 3 і 6 років. Санітаркою в лікарні битківській працює, чоловік без роботи. Їздив у Тюмень, а тепер як криза, то дома сидить. А 400 гривень для лікарів — то ніщо. Вони навіть не дивилися, дитину кинули, як пса.

Батьки назвуть дівчинку Ангеліною. Її стан потроху стабілізується

Батьки назвуть дівчинку Ангеліною. Її стан потроху стабілізується. Мар"яна хоче якнайшвидше забути цю історію, говорити про неї відмовляється. Не дозволяє фотографувати ні себе, ні дочку.

В управлінні охорони здоров"я повідомили, що через цей випадок звільнили п"ять медиків.

— Головного лікаря Надвірнянської лікарні, лікаря-акушера, лікаря швидкої медичної допомоги, що приїжджав на виклик, та заступника головного лікаря з питань охорони материнства та дитинства. Також звільнили головного позаштатного акушера. Подане клопотання на звільнення головного лікаря Надвірнянського району Ярослава Ісопенка, — говорить 58-річна Тамара Мислицька з центру здоров"я Івано-Франківської облдержадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі сказали поховати живе немовля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі