четвер, 12 листопада 2009 07:48

Ленін без голови стоятиме 20 днів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Пам’ятник Леніну біля Бессарабської площі в Києві стоїть у риштуванні й сітці. Пошкоджену голову Ілліча демонтували. Біля постаменту цілодобово чергують комуністи
Пам’ятник Леніну біля Бессарабської площі в Києві стоїть у риштуванні й сітці. Пошкоджену голову Ілліча демонтували. Біля постаменту цілодобово чергують комуністи

— Нам не холодно, нас Ленін гріє, — каже комуніст Євген Слободчик, 46 років. Він у наметовому містечку охороняє пошкоджений пам"ятник вождеві в Києві навпроти пл. Бессарабської. Гранітному Леніну наприкінці червня відбили носа, вуса, бороду та кисть лівої руки. Цього тижня спеціалісти державного центру "Конрест" демонтували голову Ілліча. Скульптори зроблять її точну копію і знову прикріплять до шиї.

Навколо пам"ятника стоїть зелений дощатий паркан і високі риштування. Постамент і триметрова скульптура обгорнуті полімерною сіткою. Вона приховує обезголовлену фігуру Леніна. На верхньому майданчику, на рівні плечей статуї працюють робітники "Конресту". Обробляють шию, до якої кріпитимуть нову голову. До реставраторів нікого не підпускають комуністи. Вони п"ятий місяць охороняють пам"ятник.

— За будівельний паркан не пустимо, можете міліцію викликати, — попереджає коротко стрижений кремезний чоловік. — Подзвонимо нашим народним депутатам, міліція проти них не рипатиметься.

Комуністи живуть у постійному очікуванні нападу, пояснює Євген Голишкін, 26 років. За п"ять місяців сталося близько 20 сутичок із націоналістами.

— П"ятачок землі навколо пам"ятника политий кров"ю комуністів, — каже Голишкін. — Тому тут цілодобово і сім днів на тиждень чергують дружини Компартії. Уночі тут не менше десятка наших товаришів. Їхнє завдання — скрутити і передати міліції будь-кого, хто спробує пошкодити пам"ятник.

У скрині для пожертв лежать п"ять гривень

Охоронців відряджають на Бессарабку столичні райкоми КПУ. Кожна дружина чергує добу. Щодня о 9.00 — перезміна. Від холоду комуністи ховаються в мікроавтобусі "газель", розмальованому серпами й молотами. Із гучномовців лунають пісні часів Радянського Союзу. Іноді — англомовна музика ірландського комуністичного реп-гурту "Хаус оф пейн", у перекладі — "Будинок скорботи".

У червоному наметі біля постаменту стоїть велика прозора скриня для пожертв, із написом "Деньги на реставрацию памятника". На дні лежить одна купюра в 5 грн.

— Зараз мало кидають, — каже Євген Голишкін. — А в перші місяці щодоби збирали до 4 тисяч гривень. Часто підходили іноземці — кидали долари.

За зібрані гроші в Росії купили карельський мармур, з якого виготовляють копію голови Ілліча. Скульптуру обіцяють відновити за 20 днів.

— Хай клеять ту голову хоч на суперклей, все одно відірвемо, — каже 38-річний Микола Коханівський із Конгресу українських націоналістів. У ніч на 30 червня він із чотирма товаришами пошкодив пам"ятник молотком і кувалдою. — Приклеєну голову буде ще легше відбивати. Достатньо буде молотка. Я раджу комуністам не тратити грошей, бо ми Леніна не залишимо у спокої, доки його не знесуть із Бессарабки.

Проти "кунівців" порушили кримінальну справу за хуліганство й пошкодження монумента національного значення. 30 жовтня Шевченківський районний суд столиці зняв друге обвинувачення, бо в матеріалах справи не було документів, які підтверджували б національний статус пам"ятника. Микола Коханівський працював охоронцем у приватній фірмі. Його звільнили з роботи після того, як розбив пам"ятник.

— Уперше чую, щоб хтось відрізав пам"ятнику голову і ставив нову, — каже київський скульптор Костянтин Скритуцький, 28 років. — Клеїти граніт важко. Ніхто такими дурницями навіть не займається. Навряд чи вони вгадають пропорції нової голови. Можуть приклеїти, а вона виявиться смішною на фоні всього постаменту. Приклеєна голова довго не прослужить. Через сніг чи дощ вона може відпасти, зсунутися або похилитися. Простіше було б зліпити йому нового носа.

Зараз ви читаєте новину «Ленін без голови стоятиме 20 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі