середа, 07 листопада 2007 07:09

Клюєва звинувачують у доведенні до банкрутства "Укртатнафти"

"Ситуація, що склалася на ЗАТ "Укртатнафта", загрожує економічній і соціальній безпеці України. Держава може втратити контроль над найбільшим у країні нафтопереробним комплексом", — написав у листі президентові України голова правління закритого акціонерного товариства "Укртатнафта" Павло Овчаренко наприкінці жовтня.

За його словами, нині компанія заборгувала комерційним структурам більш як 2,5 млрд грн.

— Колишнє керівництво "Укртатнафти" було у змові з татарськими акціонерами. Їхні інтереси активно лобіює в уряді віце-прем"єр-міністр Андрій Клюєв, — запевняє Овчаренко. — Борги компанії штучно збільшували, щоб татарські акціонери отримали повний контроль над нею.

"Укртатнафту" створили на початку 1990-х. 61% акцій належав "Нафтогазу України", 36% поділили між собою Міністерство майна та земельних ресурсів Татарстану й "Татнафта". Підприємство працювало на базі Кременчуцького нафтопереробного заводу на Полтавщині. Нині це — найбільша українська нафтопереробна компанія, яка забезпечує 51,5% потреб країни в бензині, 25,15% — у солярці й 42,4% — у мазуті.

2004 року з ініціативи татарських менеджерів замість Павла Овчаренка на посаду голови правління "Укртатнафти" призначили Сергія Глушка. Наглядова рада порушила при цьому українське законодавство. Адже головою може бути лише член правління, а Глушко ним не був. Увести його у склад правління компанії могли лише загальні збори акціонерів, яких не проводили.

Із приходом Глушка менеджмент компанії став дуже ризикувати

— Із приходом Глушка менеджмент компанії став дуже ризикувати, — каже Овчаренко. — За кілька років компанія набрала майже на чотири мільярди гривень кредитів.

За січень-вересень 2007 року збитки "Укртатнафти" становлять понад 127 млн грн. За аналогічний період 2006-го компанія отримала майже 150 млн грн чистого прибутку.

У серпні цього року Сумський апеляційний суд поновив Павла Овчаренка на посаді голови правління. Він почав виконувати обов"язки 19 жовтня й за кілька днів розповів про результати роботи попередника на прес-конференції.

— Татарські акціонери хотіли підвести "Укртатнафту" під банкрутство, — зазначає він. — Таким чином збиралися забрати Кременчуцький нафтопереробний завод начебто за борги "Укртатнафти" татарській стороні. Цього не можна допустити. Татарстан намагається натиснути на правління і загрожує припинити постачання нафти в Україну.

Водночас президент Татарстану Ментимир Шаймієв, виступаючи із лекцією в Національній академії наук, звинуватив Україну в порушенні прав власності.

— Україна захоплює нашу власність бандитським шляхом, — заявляє він. — Ось вам українська демократія. Помаранчевою назвіть її, синьою або червоною, немає різниці. У демократичній країні не можна захопити чужу власність.

Не погодився із рішенням Сумського апеляційного суду і Сергій Глушко. 24 жовтня він поскаржився в міліцію Кременчука на те, що йому, мовляв, не дають виконувати обов"язки голови. Охорона заводу не пускає його всередину, бо він не має перепустки.

25 жовтня Павло Овчаренко підписав угоду із командиром кременчуцької військової частини про додаткову охорону нафтопереробного заводу солдатами внутрішніх військ. Окрім військових, будівлю заводоуправління нині охороняють працівники охоронного підприємства "Торг-сервіс". Завод продовжує працювати.

В "Укртатнафті" вирішили провести 17 грудня збори акціонерів. На них мають обрати нове правління, наглядову раду й ревізійну комісію компанії.

Зараз ви читаєте новину «Клюєва звинувачують у доведенні до банкрутства "Укртатнафти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі