четвер, 03 червня 2010 06:44

Іде війна за відходи металургів

Товариство "Запорізький феросплавний завод" (ЗФЗ) є одним з найбільших у Європі підприємств відповідного профілю. Його продукція — різноманітні марки феросплавів — відзначена міжнародною нагородою "Європейська якість" і сертифікована міжнародним стандартом ISO 9001.

Для звалювання вторинних відходів виробництва завод використовує частину (21,5 га) полігона шлакових відвалів "Балка Середня", що знаходиться за 3 км від обласного центру. Крім ЗФЗ, полігоном користуються два підприємства регіону — "Запоріжсталь" та "Дніпроспецсталь". Металурги тільки привели полігон до ладу, щоб його використання було безпечним для екології та працівників, одразу знайшлися приватні структури, охочі до розробки шлакових відвалів.

27 травня цього року на полігон проникли невідомі до 30 осіб спортивного вигляду. Їх супроводжували співробітники ГУ МВС України в Запорізькій області, Державної служби охорони, а також озброєні бійці спецпідрозділу "Беркут". Серед присутніх були технічний директор фірми "Деа Рома ЛТД", депутат Запорізької обласної ради Олександр Кузьменко та начальник економічної безпеки фірми Володимир Лапін. Ця фірма і зазіхає на розробку "Балки Середньої".

Уся охоронна процесія діяла в інтересах цієї приватної структури, а молодики належали до охоронної фірми "Ірбіс", за словами представників ЗФЗ. Прохання охорони ЗФЗ примусити сторонніх покинути територію полігону працівники ДСО проігнорували. При цьому були окуповані ділянки, які належать не лише ЗФЗ, а й "Запоріжсталі" та "Дніпроспецсталі". Також представники ЗФЗ додали, що охорону та співробітників цих підприємств, які працювали на полігоні, нейтралізували. Цікаво, що усі нападники приїхали на однакових мікроавтобусах марки "фольксваґен".

Зрештою, представники "Деа Рома ЛТД" пред"явили припис прокуратури Заводського району Запоріжжя від 21 травня 2010 року N9/1143 вих.-10 про усунення порушень Кодексу України "Про надра" та Земельного кодексу України. Документ підписаний радником юстиції Сергієм Богданом. У ньому, зокрема, була вимога до металургійних виробництв завершити свою діяльність на відвалах і дати можливість "Деа Рома ЛТД", яка нібито володіє відповідною ліцензією, проводити розробку "техногенного родовища" мінеральної сировини.

Але в цьому випадку представники прокуратури відверто перевищили свої службові повноваження, стверджують на "Запорізькому феросплавному заводі". Прокуратура має право лише попереджати та розкривати злочини, але аж ніяк не втручатися у діяльність підприємств, тим паче в інтересах приватних фірм. Мало того, працівники прокуратури делегували повноваження по "охороні" території полігона приватній фірмі. Потерпіла сторона впевнена, що припис прокуратури не може бути підставою для використання їхнього майна (земельної ділянки) іншими юридичними особами.

У даному документі також ідеться про перевірку прокуратурою Заводського району Запоріжжя дотримання норм діючого законодавства при експлуатації техногенного родовища, яка нібито була. Представники ЗФЗ загострюють увагу на тому, що насправді прокурор Заводського району не проводив жодної перевірки дотримання ЗФЗ законодавства про надра чи іншого. Прокуратура навіть не вимагала надати жодні документи щодо розміщення відходів. В обґрунтуванні прокурорського припису є посилання на "інформацію Державної екологічної інспекції Запорізької області", хоча ні звідки ця інформація, ні її вихідні реквізити, якщо вона була документальна, ні тим паче якої організації взагалі стосувалася ця інформація, у приписі не вказується. ЗФЗ заявляє, що з боку державних органів відсутні будь-які претензії до ЗФЗ щодо дотримання екологічної безпеки чи використання землі для складування промислових відходів.

Вартість відходів чорних металів, що знаходяться на полігоні, може сягати трьох мільярдів доларів

Наглядним у цій ситуації є те, що інша організація "Дніпроспецсталь", яка також отримала припис прокурора від 21 травня 2010-го, заявила, що запит на надання документів для проведення перевірки вони отримали тільки 23 травня 2010 року, тобто після винесення припису.

Є суттєві зауваження й до спеціального дозволу на використання надр, який ніби видали фірмі "Деа Рома ЛТД" згідно з порядком, затвердженим постановою Кабміну N273 від 27 лютого 2008 року. У спецдозволі вказано, що, фірмі "Деа Рома ЛТД" передається "Техногенне родовище "Балка Середня". Законодавство визначає техногенні родовища корисних копалин як "місця, де накопичилися відходи видобутку, збагачення та переробки мінеральної сировини, запаси яких оцінені і мають промислове значення". Однак у цьому випадку є лише переробка промислових відходів з подальшим застосуванням у виробництві феросплавів.

Крім того, "Балка Середня" не зареєстрована у державному кадастрі родовищ і проявів корисних копалин та державному балансі запасів корисних копалин, як того вимагає Кодекс України "Про надра". Отже, запорізьке звалище не є техногенним родовищем, а тому спецдозвіл "Деа Рома ЛТД" видали з безсумнівним порушенням діючого законодавства. Є в документі і така неточність — спірна ділянка наче знаходиться у Вольнянському районі, в той час як ЗФЗ розробляє ділянку, що відноситься до Заводського району Запоріжжя.

Що збирається розвідувати "Деа Рома ЛТД" на території так званого "техногенного родовища"? Якщо виходити з наявного у фірми дозволу Мінприроди, то він стосується якихось "техногенних накопичень". Але  зрозуміти, що таке "техногенні накопичення" неможливо, адже під таке формулювання, за бажанням, можна підвести навіть відходи промислового походження, незалежно від їх фізичних та хімічних характеристик. Але головним є те, що, відповідно до законодавства, спеціальні дозволи на геологічне вивчення родовищ можуть видаватися тільки щодо корисних копалин загальнодержавного значення, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів. Як випливає з цього переліку, такої корисної копалини, а тим паче, загальнодержавного значення, як "техногенні накопичення", просто не існує.

Представники ЗФЗ б"ють на сполох і вимагають від правоохоронних органів негайно усунути названі порушення діючого законодавства. Якщо металургійний комбінат не зможе застосовувати полігон для вивозу шлаків, він буде змушений зупинити своє виробництво протягом чотирьох діб. На заводі також наголошують, що використання шлакових відвалів першим-ліпшим, які не є професіоналами, може призвести до серйозних екологічних наслідків. Побоюються також крадіжок готового металопрокату із заводської території.

Спроби представників фірми "Деа Рома ЛТД" захопити полігон були й раніше. Саме звалище є ласим шматком для різноманітних приватних, в тому числі й кримінальних структур. За деякими оцінками, вартість відходів чорних металів, що знаходяться тут, може сягати $3 млрд. Попри те, що переважно залишилися відходи, які вимагають високих технологій переробки, близько 7% із них придатні до повторного застосування. Їхнє добування може приносити мільйони доларів щомісяця. Тому подібні прибутки притягують не лише фірми на кшталт "Деа Рома ЛТД", а й різноманітні злочинні угруповання Запоріжжя, що зробили полігон зручним місцем для з"ясування своїх стосунків. Суперечки за полігон триватимуть, доки це буде вигідно комусь на владному Олімпі.

Зараз ви читаєте новину «Іде війна за відходи металургів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі