вівторок, 04 жовтня 2011 06:00

"Хлопців безглуздо кинули під гранати"

"Хлопців безглуздо кинули під гранати"

Пригоду під Кошарами коментує генерал міліції 53-річний Микола Каплій, колишній начальник управління МВС України в Черкаській області. У 1990-х він керував управлінням з боротьби з бандитизмом, брав участь у затриманнях.

— Операція проводилась поспішно й необдумано, — каже Микола Васильович. — Очевидно, хтось хотів вислужитися, затримати швидше. І загинули люди.

Яких помилок припустилися у плануванні операції?

— Інформації про Дикаєва достатньо. Але її ніхто не проаналізував. Хоч у міліції є підрозділи, що прораховують поведінку злочинця. По-друге, не визначили кількість людей у машині. Це елементарно, але не зробили. Інспектора ДАІ не проінструктували, як діяти. Під час операції не були задіяні снайпери. А це неприпустимо. Тільки бандит цілиться в міліціонера чи піднімає гранату — його має знешкодити снайпер. На таких операціях їх має бути щонайменше двоє. Не заблокували шляхи відступу, не перекрили дороги. Тому кілери втекли. І головне: операцію проводили інспектори ДАІ і "Беркут". Для затримання і знешкодження бандитів створений спеціальний підрозділ — "Сокіл". А "Беркут" — це політична жандармерія, вони давно втратили навички проведення спецоперацій.

Могильов казав, що затримували поспішно, бо була інформація, що Дикаєв планує втекти до Молдови.

— Нісенітниця! Від Одеси до Молдови ще треба доїхати. По-друге: один дзвінок із міліції і всі кордони заблоковані. А так просто безглуздо кинули хлопців під гранати.

Під час штурму 1 жовтня брали участь спецпідрозділи "Альфа", "Сокіл", "Беркут". Використовували гранатомети, бронетранспортер. Однак одному з трьох таки вдалось утекти.

— Перша операція — то дурня, а друга — ще більша. Застосовувати гранатомет у житловому секторі, розстріляти машини цивільних. Гранатомети — зброя для ведення бойових дій, тобто для війни. У міліції вони не застосовуються. Щоб знешкодити бандитів, достатньо кількох снайперів.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопців безглуздо кинули під гранати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі