вівторок, 28 вересня 2010 06:18

Хасида Шмуеля Тубула убили ударом у серце

25 вересня уманці на Черкащині святкували День машинобудівника. На заводі "Уманьферммаш" працюють кілька тисяч людей, тому свято вважають чи не найважливішим після Дня міста. На центральній площі влаштували концерт. "У цей день п"ють усі", — кажуть місцеві.

Цього дня в Умані святкували 200-річчя з дня смерті свого духовного наставника цадика Нахмана хасиди — прихильники течії хасидизму. Гуляли до пізнього вечора. Опісля і вони, і місцеві сиділи у барах. О першій ночі на вул. Пушкіна двоє уманців посварилися із хасидами братами Тубул — 25-річним Рафаелем і 20-річним Шмуелем.

— Я був тоді на Пушкіна, — говорить очевидець. — Бачив, як хасиди бігли з лопатою за нашими, щось кричали на своїй мові. Потім кричали сильніше. Але ми на таке не звертаємо уваги, бо вони постійно репетують.

Шмуель отримав ножове поранення в серце. Помер у лікарні. У його брата — синці. Міліціонери затримали двох уманців, 23 та 32 роки.


Тіло з лікарні повезли до моргу. Зранку 26 вересня туди з"їхалися інші хасиди.

— Наша віра забороняє розтинати тіло, — пояснює під моргом 28-річний Шимон Бускіна з благодійного фонду ім. Рабі Нахмана. — Хасиди чергують, бо за нашими законами померла людина не може залишатися без догляду до поховання. Хтось постійно має читати поруч молитви.

Міліціонери весь день охороняли морг, чекали експертів з Києва, які робили розтин. Увечері хасиди таки отримали тіло померлого. До ночі носили його вулицею Пушкіна. Мікрорайон патрулювали "беркутівці".

Брати Тубули мали сімейний бізнес — тримали магазин з кошерною їжею на вул. Пушкіна. Допомагають розселяти земляків під час Рош-ха-Шана. Вони мали проблеми з українськими міліціонерами. Торік Шмуель тікав від даїшників на машині. Коли на трасі Київ — Одеса його спіймали, побив одного. За рішенням суду Тубула мали депортувати з України. Кажуть, Рафаеля розшукують ізраїльські міліціонери, підозрюють у вбивстві.

Зараз ви читаєте новину «Хасида Шмуеля Тубула убили ударом у серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі