понеділок, 27 серпня 2007 07:05

Гроші з заможних селян вибивали розпеченою праскою

В Умані на Черкащині міліціонери затримали сімох грабіжників. Чоловіки віком від 22 до 34 років були родом із села Родниківка та самого райцентру. З початку року вони грабували й вибивали гроші у заможних людей Уманського, Тальнівського і Христинівського районів. Нападали в масках, коли було темно.

У ніч на 26 квітня всі семеро пробиралися до Алли Усатюк, сільського голови села Вільшанка Уманського району. Її хата — друга від краю села.

— Я тоді лежала в лікарні в Умані. Удома був чоловік Володимир, син Ярик і доня Яна, — згадує Алла Іванівна.

Близько півночі, коли Усатюки спали, хтось зняв скло в будинку та витяг із замка ключ.

— Чоловік почув шурхіт, підхопився й побачив людей у масках, — схвильовано каже Алла Іванівна.

Нападники накинули на 44-річного Володимира ковдру й почали душити. Вимагали грошей. Захопили собі мобільні телефони. 21-річний Ярослав і 16-річна Яна спали в різних кімнатах. Дівчину обмотали покривалом і кинули на ліжко до брата. Двоє злочинців залишилися біля дітей, решта — біля батька.

— Один крикнув синові: "Руки за голову" — веде далі жінка. — Ярик сказав йому, що впізнав голос. Тоді той ударив сина кастетом. Голову залила кров. Яна знає, що брат боїться крові, й накрила його собою.

Усатюкам погрожували, що скалічать. Володимирові стали ламати ребра. Яна злякалася й показала сімейну схованку. Нападники забрали 17 тис. грн, персні, обручки і ланцюжки.

Люди пліткували про своїх заможних сусідів

— Чоловік із дітьми думали, що їх уб"ють, чули, як щось клацає, — заливається слізьми Алла Іванівна. — Володя дотягнувся до сина і взяв його за руку. Так прощався? До Яниної руки ніяк не міг доторкнутися. Донька висунула обличчя з-під ковдри. Думала, якщо підставить голову, то смерть буде раптовою — не так страшно.

Нападники забрали з гаража машину ВАЗ-2108 і втекли. Усатюкам пригрозили — якщо ті повідомлять у міліцію, повернуться і спалять хату.

Володимир таки повідомив. Наступного дня у сусідньому селі Бабанка знайшли свою "вісімку".

— Тієї ночі я проснулася о четвертій ранку, — згадує жінка. — Саме тоді чоловік із дітьми прощалися з життям.

У ніч на 7 травня ті самі злочинці пограбували родину в селі Соколівка Жашківського району, 19 травня — в Легедзиному на Тальнівщині, 26 червня — села в Уманському районі.

Нападники відпрацьовували план, розподіляли обов"язки. Один був водієм і за допомогою сигналу забирав співучасників. Діяли швидко й тихо. Людей били, декого пекли розпеченою праскою.

— Раз навіть розібрали шифер на будинку, на мотузці спустилися в кімнату. Господарі навіть не проснулися. Скільки в кого в хаті грошей, дізнавалися швидко, — каже 31-річний оперативник УБОЗу Станіслав Копійка. — Люди із задоволенням пліткували про своїх заможних сусідів. Розповідали навіть дрібниці: хто де спить і якої породи в нього собака.

Украдені речі злочинці продавали в Києві. Загалом награбували близько 35 тис. грн. До грабежів усі семеро займалися власним бізнесом і сільським господарством.

Зараз ви читаєте новину «Гроші з заможних селян вибивали розпеченою праскою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі