вівторок, 31 жовтня 2017 06:30

"Голова каже — у всьому винні атошніки. Це озлобило місцевих"

Автор: Богдан БАРАБАНОВ
  Жителі селища Шпиків Тульчинського району на Вінниччині влаштували збори в сільській раді. Хочуть з’ясувати, коли ветерани АТО отримають другий гектар землі, передбачений за участь у бойових діях на Донбасі
Жителі селища Шпиків Тульчинського району на Вінниччині влаштували збори в сільській раді. Хочуть з’ясувати, коли ветерани АТО отримають другий гектар землі, передбачений за участь у бойових діях на Донбасі

— Сільський голова не віддає ветеранам АТО землі, які мають отримати по закону. Обіцяв два гектари, дав по одному, — говорить 48-річний Валерій Матящук, голова місцевої Спілки ветеранів АТО з селища Шпиків Тульчинського району на Вінниччині.

У Шпикові — близько 4 тис. жителів. Маршрутка Вінниця — Ямпіль зупиняється біля продуктового магазину. Станції в селищі немає.

— Я віруючий, ­чужого не беру. Проробив 34 роки на підприємстві "Південшляхбуд". Мене там знають як чесну людину, — каже голова Шпиківської сільради 58-річний Микола Крисюк. — По закону, ветеранам АТО маємо видавати 15 соток і ще 10 — для введення підсобного господарства. Ми дали по одному гектару. Також пропоную ділянки, які після розпаду Союзу не використовувалися за призначенням. Але треба підготувати технічну документацію. На це піде не один місяць.

Земельне питання розсварило селян.

— Перед виборами в Миколиної родини одні фермери хотіли відібрати поля. Він прийшов до ветеранів АТО і попросив його підтримати й захистити. Казав, як стане головою, видасть їм по 2 гектари. Мова йшла про землі в межах села. А як прийшов до влади, інше говорить, — розповідає батько атовця 52-річний Микола Каплук. — Уся земля в руках його родини. Частково оформлена на жінку, частково на сестру, яка є секретарем сільради. Почав видавати ділянки, які раніше були під пасовищами. Кому в кар'єрі дасть, кому в хащах. Деякі люди обурились, де їм корів пасти. А голова каже — у всьому винні атошніки. Це озлобило місцевих.

Атовці подавали заяви на 2 га. У сільській раді їх не прийняли. Просили переписати. За відмову пригрозили не дати нічого.

— У Львові для ветеранів АТО землі не було, то хлопцям компенсували по 100 тисяч гривень за гектар. У Рахнах Гайсинського району 38 атовців паї отримали, — додає Валерій Матящук. Два роки служив добровольцем. Зараз займається фермерством. — Ми підтримали Крисюка на виборах, бо пообіцяв видати по два гектари. Обіцянки не виконав. Сказав: "Не думав, що вас так багато повернеться з АТО".

Переважна більшість вільних земель — за межами селища. Людям пропонують звернутися до районної адміністрації у Вінниці.

— Всі земельні ділянки перебувають у довготривалій оренді. Ми направили відкритого листа Гройсману, щоб на законодавчому рівні прийняли рішення про компенсацію. Таких проблем по Україні дуже багато, — каже заступник сільського голови 37-річна Наталія Сайнецька.

Сільська рада ініціювала створення земельної комісії з місцевих депутатів. Шукатимуть покинуті будинки, щоб у подальшому земельні ділянки під ними розподілити між військовими.

Зараз ви читаєте новину «"Голова каже — у всьому винні атошніки. Це озлобило місцевих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі