пʼятниця, 18 квітня 2008 07:04

Єдину пустелю в Європі можуть продати іноземцям

Автор: фото із родинного архіву Савіних
  Леонід Савін із сином Богданом у мисливському угідді в селі Кринки Цюрупинського району Херсонщини у червні 2005 року. Чоловік протягом 9 років розводить звірів
Леонід Савін із сином Богданом у мисливському угідді в селі Кринки Цюрупинського району Херсонщини у червні 2005 року. Чоловік протягом 9 років розводить звірів

"Мені обіцяли дати посаду обласного прокурора, якщо закрию справу підробки документів посадовців товариства "Екофільтр", — каже прокурор Дніпровського району Херсона Юрій Балабанов. — Там фігурує Ігор Демьохін — брат голови обласної ради Володимира Демьохіна. Коли я відмовився, посипалися перевірки".

Суперечка між співзасновниками Наукового виробничого об"єднання "Екофільтр" триває близько трьох місяців.

— Ігор Демьохін хоче забрати все, — пояснює один із засновників "Екофільтра" Леонід Савін, 56 років. — Мене погрожують убити. Але мисливське угіддя я не віддам, бо це справа всього мого життя. Нині його хочуть перепродати канадцям і відстрілювати звірів, яких я шукав роками.

Село Кринки Цюрупинського району розташоване за 60 км від Херсона. Простяглося на 11 км уздовж річки Конка. З її дна б"ють холодні джерела. Поверхня багата на планктон — їжу для риб. Тут нерестяться щуки, коропи, товстолоби. У селі стоїть колишня дача письменника-гумориста Остапа Вишні — мазанка під солом"яним дахом. За Кринками — сосновий ліс державного лісогосподарства "Херсонліс". До земель "Екофільтра" входить частина єдиної у Європі пустелі "Олешківські піски". Це колишній полігон стратегічної авіації Радянського Союзу.

Леонід Савін родом із Херсона. Він — інженер, розробив полімерну тканину екофільтр. У 90-ті перебрався з родиною до двоповерхового будинку в Кринках. Заснував Всеукраїнську асоціацію охорони та відтворення тваринного світу "Екофільтр".

— Не можу жити без диких звірів, — пояснює він. — Завжди мріяв їх розводити.

2003-го "Екофільтр" уклав із "Херсонлісом" та Українським товариством мисливців та рибалок договір. Савін отримав право розводити звірів на території близько 30 тис. га. Угода дійсна до 2010 року.

— У цих лісах браконьєри все вистріляли, — розповідає Юлія, дружина Леоніда Савіна. — А Льоня найняв єгерів, з усієї України звозив цінних звірів. Ми зводили для них вольєри, доглядали, як дітей. Наш син Богданчик підростав разом із вовчатами й козенятами.

Нині в угіддях живуть 68 кабанів, 45 муфлонів, п"ять вовків, сім оленів, десятки куниць, косуль, лисиць, бобрів та єнотоподібних собак.

— Леонід Георгійович допомагає всьому селу — побудував церкву, облаштовує школу, — розповідає місцевий житель Петро Федорчук.

Чотири роки тому Савін попросив 3 га землі навколо офісу "Екофільтра". Планував звести житловий комплекс і спортзал для студентів медичного коледжу.

— Тільки подав проектну документацію на затвердження, як до мене занадилися ходоки, — згадує підприємець. — Із мерії, облради. Хотіли отримати частку. Мовляв, інакше дозволу не побачиш. Половину "Екофільтра" довелося переписати на людей Ігоря Демьохіна. Відтоді почався безлад. Син брата голови облради з друзями застрелив єдиного самця козулі. Я привіз його з Полтави, вигодував із соски. А позаторік Демьохін почав вимагати, щоб я віддав усе.

Син брата голови обласної ради застрелив єдиного самця козулі

У січні цього року Леонід Савін поскаржився до обласної екологічної інспекції, що в лісі відстрілюють звірів. Однак лісничі пояснили, що він уже не має відношення до угідь.

— В "Екофільтрі" підробили мій підпис, — обурюється Савін. — Заднім числом мене звільнили з мого ж підприємства. Я поскаржився у прокуратуру. За підробку документів порушили кримінальну справу. Тим часом Демьохін вимагає продати все за безцінь. У мене забрали машину, катер. 22 березня викрали документи "Екофільтра".

Леонід Савін упевнений, що мисливське господарство хочуть приватизувати й перепродати.

— Уже зараз іноземці дають за нього 2 мільйони доларів, — каже він. — Це золоте дно, бо у Європі вже ніде полювати на звіра.

Після скарг до прокуратури чоловікові почали погрожувати.

— Мій будинок розстріляли із рушниці. Питають, навіщо скаржуся на Демьохіна. Це страшні люди. Кажуть: на вас може наїхати самоскид.

Жителі Кринків співчувають Савіну і бояться говорити про Демьохіних.

Зараз ви читаєте новину «Єдину пустелю в Європі можуть продати іноземцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі