четвер, 11 жовтня 2012 07:00

"Думали пожити на свіжому повітрі, а тепер задихаємося"

За селом Нова Полтавка Костянтинівського району Донеччини зводять найбільший свинокомплекс Європи. Тепер там 220 тис. голів. Відходи виробництва викидають на довколишні поля.

— Отходы уже высыпают за сто метров от домов. Санстанции запретили инспектировать комплекс, — кричить у мегафон еколог 54-річний Володимир Березін. 7 жовтня він із колегами проводять мітинг у Новій Полтавці.

Селом крокують українські й закордонні природозахисники. Деякі в масках свиней. Тримають плакати: "Ваша земля — наш туалет", "Наши отходы убивают", "Будешь жить в навозной жиже". Роздають листівки, в яких описана шкода від свинокомплексу. Назустріч їм виходять місцеві чоловік і жінка. Володимир Березін просить їх розповісти про довколишній сморід на відеокамеру. Ті відмовляються.

— Що тут скажеш, — зітхає. — Тиждень тому всі кричали, а тепер людей обробили, бояться говорити.

Із хвіртки виходить жінка років 55 у халаті.

— Купили хату, думали пожити на свіжому повітрі, а тепер задихаємося, — каже. — Проблеми з водою.

— Знаєте, чому вода псується? — питає 54-річний активіст Олександр Дерека. — Бо в ґрунтові води потрапляють відходи. Вода з нітратами стає солодкуватою, спочатку може навіть подобатися.

— Гній — розсадник хвороб, із сечею та калом виводяться медпрепарати, які застосовують у тваринництві. У кормових сумішах можуть використовувати трансгенні речовини, антибіотики, вакцини, стимулятори, — додає 38-річна киянка Наталія Платонова з громадської організації "Мама-86".

Свинокомплекс побудувала компанія "АПК-інвест". 2007 року тут вирощували 50 тис. голів, тепер на 170 тис. більше. Підприємство орендує близько 35 тис. га — третину ріллі Костянтинівського і Красноармійського районів. До 2015 року тут планують запустити племінний репродуктор на 30 тис. свиноматок, відгодівельний комплекс на 600 тис. голів.

Екологи їдуть у сусіднє село Полтавка. На облупленій зупинці там сидять із 15 пенсіонерів. Туди під'їжджає сільський голова і заступник директора "АПК-інвесту" Шаміль Яхін.

— Там же є робота, — захищає свинокомплекс пенсіонерка з вицвілою хустинкою Партії регіонів.

— Треба самим обробляти, а не здавати в оренду свиноробству, — відказує Володимир Березін. — Як ви можете перетворювати рідну землю в туалет?

— Мій син отримує 1100 гривень і ще зверху дають, — відповідає селянка.

— І годують безкоштовно, — підказує їй сільський голова.

— Коли доведете поголів'я до 600 тисяч, вони в день даватимуть 12 тисяч тонн гною. Якщо навіть комплекс збільшить площі до 100 тисяч гектарів, то на 1 гектар щороку викидатимуть понад 40 тонн гною. Має бути не більш як 5, — звертається до Шаміля Яхіна Наталія Платонова.

— У нас не відходи, а органічні добрива. Вони не можуть забруднити ґрунтові води, бо просочуються максимум на 5 сантиметрів. А запах? У законі нема такого поняття, — Шаміль Яхін виходить із білого джипа "Акура".

— А куди діваєте дохлих тварин? — запитують його активісти.

— Спалюємо. Поїхали, покажу! — запрошує. Під'їжджає до воріт однієї з ферм. Через сітку з колючим дротом показує штучне озеро, в яке стікає гній із сечею. — Рідкі відходи відлежуються тут півроку, а потім ми їх розпилюємо на поля.

На територію комплексу не заводить. Пояснює, що люди можуть занести вірус.

— Ви використовуєте антибіотики і гормони? — запитує його британка Тресі Ворчестер, 53 роки.

— Антибіотики доводиться, бо свині хворіють. А гормонів ніяких.

— А як тварина виростає до 120 кілограмів за півроку?

— Така порода, — усміхається Шаміль Яхін. — Правди все одно ніхто не скаже.

Заступник директора помічає, що на кузов його джипа хтось причепив наліпку "Я проти Януковича".

— Хочете, щоб мене звільнили? — посміхається.

— Інтенсивне вирощування свинини на великих фермах шкідливе для планети, — каже Тресі Ворчестер, член британської громадської організації "Ферми проти фабрик". — На якість м'яса впливає жорстокість людини, застосування гормонів і антибіотиків. Євросоюз приймає закони, які поліпшать утримання тварин на великих фермах. Однак треба підтримувати дрібних фермерів, а не капіталістів.

Почесний президент "АПК-інвесту" — народний депутат України від Партії регіонів 35-річний Денис Омельянович. Він балотується у Верховну Раду по одномандатному виборчому округу №49, до якого входять міста Костянтинівка, Дружківка, Костянтинівський, Красноармійський райони.

Зараз ви читаєте новину «"Думали пожити на свіжому повітрі, а тепер задихаємося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі