пʼятниця, 07 жовтня 2011 06:15

До розстріляного будинку їздять туристи

Мешканці вул. Літературної в Одесі, де розстріляли двох кілерів, згадують, як відбувався штурм.

— Дивимося телевізор і прозріваємо, — розповідає працівниця гуртожитку юридичної академії, що на Фонтанській дорозі, 71. — Кажуть, була евакуація. У нас на порозі поставили двох людей з автоматами, щоб ніхто не входив і не виходив.

Студентів гуртожитку щодня опитують міліціонери. Намагаються встановити, хто знімав штурм на камери мобільних. Попереджують, щоб не давали коментарів.

— Реально стріляли під вікнами, — ділиться один зі студентів. — А якби попали? Списали б на спецоперацію. Могли хоча б пройтися по кімнатах, сказати, щоб усі полягали. А так кругом бахкає, а що саме, неясно.

Місцеві кажуть, обстрілювати будинок почали після 14.00. Завершили за 2 год. Студенту Янові Девентейчику поцілили в автомобіль на стоянці.

— Цю "Тойоту Камрі" я купив 20 вересня, — розказує російською Ян. — Застрахувати не встиг.

У темно-синьої автівки пошкоджені крила, дах, скло. На кузові не менш як 20 отворів від куль.

— Майстри зі станції сказали, що ремонту не підлягає. Жалко. Машині 15 років, але я довго збирав на неї. Пішов із заявою до міліції. Там посміялися. Казали, що провели експертизу ушкоджень. Ніяких документів не дали.

Під час штурму пошкодили і "Шевроле Круз" студента Сергія Коваленка.

— Начальник ментов Одесской области сказал, что всем пострадавшим будет возмещен ущерб, — говорить телефоном приятелька Коваленка. Не називається. — Пробовали ему звонить, он трубки не берет. Секретарю сказал, на него не переключать.

Студенти з вікон бачили, як снайпери розстріляли Аслана Дикаєва.

— Он бежал, а они стреляли, — згадує один. Називається Сергієм. — Но он не падал. Вроде под наркотой какой, не чувствовал боли. Потом его вынесли в пакете.

Постраждали через штурм будинки на вул. Літературній. Сусідній двоповерховий приватний котедж весь у дірах. Там вибиті вікна, двері. Інша будівля — теж у дірках від автоматних черг. Повністю розтрощили флігель пансіонату "Мирний", де переховувалися злочинці. Туди щодня приїздять охочі подивитися.

— Хозяйке отеля пора по 10 гривен брать и запускать туда туристов, — ділиться водій таксі "Чемпіон". — Вчера прям с автовокзала забирал клиентов, так они попросили сначала сюда подвезти, а потом на Лузановку.

Власника сусіднього котеджу В'ячеслава в останні дні ніхто не бачив. Кажуть, він на деякий час поїхав.

Події минулого тижня обговорюють і у селі Кошари Комінтернівського району Одещини.

— До мене хто не дзвонить за хату, розпитує, як тут у нас, що відбувається, — розповідає жінка. Її оголошення про продаж хати є в інтернеті. — Нічого не відбувається. Кров на асфальті засипали піском. Хтось квіти туди приносить.

Недалеко від місця стрілянини стоїть кафе.

— Люди в селі говорили, що "беркутівці" зо 2 години ждали тих бандюків. Сиділи у барі, пили, — говорить жінка. — Але то можуть бути й домисли.

Що зробили правильно

— Першу операцію затримання підозрюваних влаштували за межами населених пунктів. Через стрільбу у місті могли загинути невинні.

— Після першої операції швидко з'ясували, де переховуються кілери.

— Частково евакуювали людей в Одесі.

— Залучили антитерористичний спецпідрозділ СБУ "Альфа", який спеціалізується на таких операціях.

— Убили бандитів. Кожен з них міг мати вибухівку і підірвати її при затриманні.

— Провели другу операцію без жертв серед міліціонерів.

Що зробили неправильно

— Не розтягнули систему "Їжак" біля села Кошари. Дали бандитам можливість утекти.

— Повністю не евакуювали жителів сусідніх вулиць в Одесі.

— Застосували кулемети, гранатомети та бронетранспортер у місті.

— Не вели переговорів. Кілери — не терористи, вони могли здатися.

— Спецназ мав би блокувати підступи до будинку, нейтралізувати злочинців світлошумовими та димовими гранатами, штурмом взяти приміщення, а не розстрілювати.

— Штурм тривав 5 год. Якби на початковому етапі залучили антитерористичні підрозділи СБУ, операцію завершили би швидше.

 

Зараз ви читаєте новину «До розстріляного будинку їздять туристи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі