вівторок, 19 квітня 2011 05:15

Дмитра Хаблюка хочуть позбавити українського громадянства

Автор: Фото із архіву Дмитра Хаблюка
  Дмитро Хаблюк 18 років живе в Одесі, має дружину і доньку. Міліціонери кажуть, що український паспорт йому видали з порушеннями
Дмитро Хаблюк 18 років живе в Одесі, має дружину і доньку. Міліціонери кажуть, що український паспорт йому видали з порушеннями

Одесита 41-річного Дмитра Хаблюка хочуть позбавити українського громадянства. Портофранківський відділ міліції в Одесі подав позов до суду. Вимагають визнати паспорт Хаблюка недійсним.

— Мої батьки українці, — розказує Дмитро Хаблюк телефоном. Говорить російською. — Батько — військовий у відставці, за Радянського Союзу служив у Росії. Я там народився, записаний росіянином. В Одесу переїхав 1993-го. За три роки прописався у бабиній хаті, що залишилася у спадок, у селі Лісниче Бершадського району Вінницької області. Одружився. У нас із Оленою народилася донька.

До 2002-го Дмитро користувався старим радянським паспортом. Потім отримав український. Надав документи, які свідчили, що його батьки та дід із бабою — українці.

У Портофранківському відділку міліції кажуть, що паспорт Дмитро Хаблюк отримав із порушеннями.

— Начебто працівники паспортного столу оформили документ заднім числом, а не в той день, коли видали. Але хіба це мої проблеми? Паспорт легальний, непідроблений. Хай викликають у суд паспортистів, — відповідає Дмитро.

Його відправили до посольства Російської Федерації.

— Там подивилися, мовляв, чоловіче добрий, у тебе вся родина — українці, ти тут живеш, — продовжує одесит. — Відмовили у розгляді справи щодо російського громадянства.

За законом, позбавити громадянства можуть, якщо його отримали шляхом обману, за хабар чи людина надала неправдиві відомості про себе.

— Поступила інформація з СБУ, що громадянин Хаблюк 16 років живе в Україні нелегально і використовує паспорт громадянина України, отриманий незаконно, з порушенням процедури, — пояснюють в інспекції у справах громадянства та міграції Одеси.

— Неофіційно судді кажуть, що на них тиснуть із СБУ, — продовжує Дмитро.

Хаблюк — засновник та редактор газети "Русская Одесса".

— Людина ризикує залишитися взагалі без громадянства, — говорить столичний правозахисник Ярослав Дунаєв, 33 роки. — Хоч у нього вся родина — українці, він тут прописаний, одружений з українкою, є майно.

Зараз ви читаєте новину «Дмитра Хаблюка хочуть позбавити українського громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі