пʼятниця, 27 серпня 2010 07:51

Депутат продавав начинку для атомної бомби

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  Звинувачені у незаконному поводженні з радіоактивними речовинами чекають на вирок Тернопільського міськрайонного суду. Зліва направа: Андрій Костишин, Ярослав Яцків та Віталій Халупа
Звинувачені у незаконному поводженні з радіоактивними речовинами чекають на вирок Тернопільського міськрайонного суду. Зліва направа: Андрій Костишин, Ярослав Яцків та Віталій Халупа

44-річний Андрій Костишин, колишній депутат Тернопільської обласної ради з фракції Партії регіонів, зі спільниками намагався продати контейнер із 3,672 кг плутонію. Хотіли отримати $19 млн. Їх затримали.

У контейнері була капсула протипожежної сигналізації. Вона містить радіоактивну речовину — суміш ізотопів плутонію-239 та америцію-241. Такі виробляли на спецзаводі "Ізотоп" у 1970–1980-х. Продавали лише спеціалізованим підприємствам по 5–7 крб. за штуку. Плутоній-239 використовують як начинку до атомної бомби.

— 2004-го я познайомився з чоловіком, який назвався Віктором Олександровичем. Ми подружилися. Через рік він попросив сховати у себе пару ящиків, — запевняє Андрій Костишин у суді. — Я відвіз скрині з жовтим трикутником збоку в село Пилява за 15 кілометрів від Бучача. Сховав у сараї двоюрідної сестри Галини.

Екс-депутат попросив спільника 57-річного Ярослава Яцківа знайти покупця на товар. Той торгував автозапчастинами на ринку в Чернівцях. За гроші погодився допомогти.

— П"ять разів возив ті ящики у столицю й Рівне, показував якимсь бізнесменам, — говорить Яцків. — Андрій гарно платив.

Навесні 2008-го Костишин познайомився з Віталієм Халупою. Теж попросив знайти покупця на плутоній.

У лютому про задум депутата дізналися працівники Служби безпеки. Оперативник Дмитро Твердохлєбов удавав покупця, три місяці вів переговори. Угоду малу укласти 9 квітня 2009 року о 8.00. Оперативник із валізою грошей сів в автомобіль Костишина. Продавців попередив, що не віддасть коштів, доки не виміряє радіоактивність капсули. Під час цієї процедури всіх затримали.

— Такої справи в Україні ще не розглядали, — розказує суддя Тернопільського міського суду Олександр Костів. — Зараз у Львові слухають аналогічну справу, мене вже попросили надіслати матеріали.

Тернопільський міськрайсуд засудив Андрія Костишина та Ярослава Яцківа до восьми років в"язниці, Віталія Халупу — до шести. Їх визнали винними у незаконному поводженні з радіоактивними речовинами та шахрайстві. У всіх трьох конфіскують майно.

Зараз ви читаєте новину «Депутат продавав начинку для атомної бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі