пʼятниця, 02 листопада 2007 07:03

Чоловіка катували шестеро міліціонерів

  Громадянин Грузії Сосо Джанджгава показує, який зуб йому хотіли вирвати плоскогубцями міліціонери Кіровського міськрайвідділу на Донеччині
Громадянин Грузії Сосо Джанджгава показує, який зуб йому хотіли вирвати плоскогубцями міліціонери Кіровського міськрайвідділу на Донеччині

22 жовтня у міськрайсуді Шахтарська на Донеччині почалося слухання справи співробітників Кіровського міськвідділу міліції. Їх звинувачують у перевищенні службових повноважень, катуванні, спробі задовольнити сексуальні потреби неприродним шляхом.

37-річний Анатолій Колєсніков, 28-річний Костянтин Чухін, Андрій Рибак, 31 рік, Дмитро Омельчук, 26 років, Євген Дмитрієв, 25 років та 42-річний Василь Полєшнік жодного дня не були під вартою. Усі шестеро мають вищу освіту, одружені, виховують дітей. Майор Полєшнік має нагороди, останні дев"ять років його визнавали кращим дільничним Кіровського. Міліціонерів захищають шестеро адвокатів, троє з яких раніше працювали у прокуратурі.

Потерпілий — 35-річний громадянин Грузії Сосо Джанджгава. Він вважається біженцем, хоча зі співмешканкою і дев"ятимісячним сином Вінченсо два роки живе у Кіровському.

— Мене схопили торік 14 вересня вночі, — розповідає російською. — Саме заводив машину їхати за товаром. Сестра продає овочі на ринку, я допомагаю. Тут підбігає Полєшнік: "Глуши двигун" і без попередження б"є в лице.

Джанжгаву відвезли до райвідділу.

— Із Прилук Чернігівської області прийшов факс і телетайпограма: "Особи кавказької національності підозрюються у крадіжці золота і речей із квартир", — пояснює 45-річний адвокат Полєшніка Олександр Богатенков. — Була постанова затримати Джанджгаву.

У кабінеті було п"ятеро чоловіків. До чотирьох, які затримували, приєднався співробітник патрульно-вартової служби Євген Дмитрієв.

— Запропонували на вибір підписати протоколи: крадіжки барсеток, мобільних, магазинів, — згадує Сосо. — Те, що було нерозкрито. Я відмовився. Тоді Колєсніков, старший оперуповноважений, каже: "Раз не виходить розмова, вставимо тобі в зад кийка і сфотографуємо. Ким ти будеш у в"язниці?". Чухін здавив мені шию ліктем, Рибак стягнув  штани. Я викручувався, вкусив Чухіна. Він витягнув плоскогубці зі столу і спробував виламати мені зуби. Щоправда, тільки десна побив.

Чухін здавив мені шию ліктем, Рибак стягнув штани

Джанджгава запевняє, що міліціонери були п"яні. Били стільцем по голові, дубасили кийками по тілу, щипали плоскогубцями статевий орган і ноги. Коли чоловік від болю непритомнів, обливали водою.

— Катували години чотири, — згадує чоловік. — Чухін кинув: "Особисто сам тебе опущу". Я схопив багатофункціональні плоскогубці й вирішив себе скалічить. Різав себе ножицями.

— Ми отримали інформацію, що Сосо — член злочинної групи, — ділиться своєю версією Василь Полєшнік. — Двох уже засудили, а йому вдалося втекти. Стояло завдання затримати й передати до Прилук. Була інформація, що тієї ночі він хотів тікати.

Для Сосо викликали "швидку". Фельдшер наполягла, щоб його доправили до шпиталю. Лікарі діагностували черепно-мозкову травму, перелом кісток черепа, а також рани, синці.

15 вересня Джанджгаву забрав слідчий із Прилук, а наступного дня відпустив.

— Чому це раптом Сосо із члена банди став свідком? — обурюється Полєшнік. — Прилуцький слідчий Денисенко його відпустив, бо злякався, що й він потрапить на лаву підсудних, як ми. Джанджгава був потрібен нашому прокуророві Щербакову для гучної справи. Проти нас її і сфабрикували.

Сосо каже, що повертатися із Прилук у Кіровське боявся. Лікувався у Броварах під Києвом. Звідти ж писав скарги до президента й Генпрокуратури. Джанджгава вимагає відшкодувати 5 тис. грн, витрачених на лікування, і 300 відібраних при затриманні, а також 100 тис. грн моральної шкоди. "Для мене дуже важливим є моє чоловіче достоїнство", — підкреслює у скарзі.

Нині Сосо вчить українську мову, хоче отримати громадянство.

Слідчий прокуратури відсторонив міліціонерів від виконання обов"язків. Однак вони й досі працюють. Костянтин Чухін на засідання прийшов із робочим посвідченням. Звільнився лише Дмитро Омельчук. Як він сам казав — соромно перед колегами. Його залишили наглядати за Сосо, а він недогледів, коли той себе поранив.

Наступне засідання суду заплановане на листопад.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіка катували шестеро міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі