неділя, 13 серпня 2006 18:22

Базар на татарському кладовищі таки закрили

У суботу в Бахчисараї на Базарній площі торгівці Центрального ринку побилися із представниками кримськотатарської общини. Підприємці хочуть відновити роботу ринку, татари ж вимагають, щоб його закрили назавжди. І стверджують, що на його місці розташоване давнє мусульманське кладовище "Азіз", де поховані кримські хани. Через бійку 16 татар отримали травми.

Інтереси торгівців узялася обстоювати "Російська община" — громадсько-політична організація у Криму, яка перебрала на себе обов"язок боронити права росіян на півострові. Групою підтримки продавців керував депутат Верховної Ради АРК з блоку "За Януковича!", лідер кримської організації партії "Руський блок", член президії Російської общини Криму Олег Родвілов.

Конфлікт між торгівцями Центрального ринку та кримськими татарами триває вже три роки. Татари вимагають перенести ринок на інше місце. 11 серпня на сесії Бахчисарайської міської ради постановили закрити Центральний ринок, а торгівцям надати робочі місця на інших ринках. Однак ті своїми місцями поступатися не хочуть.

Останнє зіткнення між обома сторонами сталося 8 липня. Тоді, за словами торгівців, кримські татари не дозволили відкрити їм ринок, а кількох із них побили.

Через це 300 продавців наступного дня на площі Леніна пікетували міську раду. Вони вимагали відновити роботу закритого ринку. За 600 метрів, на Базарній площі, 250 кримських татар проводили мітинг на підтримку такого рішення. Натовпи розділяли омонівці.

— Колона пікетувальників пішла на Базарну площу. Вони намагалися прорватися через омонівців до татар. Але їм це не вдавалося, і тоді вони почали кидати в них каміння, порожні пляшки, шматки бетону, — розповідає депутат Верховної Ради Криму від Українського народного руху Шевкет Кайбулаєв, 50 років.

За словами Кайбулаєва, конфлікт загострився через етнічні суперечності та ідеологічні переконання. Мовляв "Російська община" ніяк не може знайти спільну мову із кримськими татарами. А тут ще і скандал із ринком, який коли й вичерпається, то лише за рік. Тоді має завершитися будівництво нових торговельних місць у місті.

На забудову нового ринку міська рада виділила 25 га землі. А торгівці поки що працюватимуть на інших базарах міста. Центральний ринок реставрують, і він буде туристичною територією. Там поставлять пам"ятники найвизначнішим кримським ханам.

Зараз ви читаєте новину «Базар на татарському кладовищі таки закрили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі