пʼятниця, 08 липня 2016 06:35

"Батюшка забрав церковні гроші, жінку і втік"

Автор: ФОТО з сайта www.vk.com
  Священик Сергій Невада з села Новород­чиці ­Ос­т­ро­зь­кого району Рівненщини з листопада ­2015-го перебуває в розшуку поліції. Перед цим півтора року збирав кошти на ремонт храму. Оголосив, що потрібно 75 тисяч гривень. Зараз каже, що грошей на його картці нема
Священик Сергій Невада з села Новород­чиці ­Ос­т­ро­зь­кого району Рівненщини з листопада ­2015-го перебуває в розшуку поліції. Перед цим півтора року збирав кошти на ремонт храму. Оголосив, що потрібно 75 тисяч гривень. Зараз каже, що грошей на його картці нема

— Батюшка приїхав у село та почав сваритися з усіма. Ходив по хатах і казав, що йому не подобається. Де прибрати, де помити. Найбільше не любив дітей нашої диригента хору. Називав їх китайцями, сепаратистами, дебілами. Потім жінку вигнав. На її місце поставив дружину. Одному п'ятикласники дав потиличника. Дитина після того в церкву два роки не ходить, — розповідає 59-річна Людмила Лозовицька, депутат ради села Новородчиці Острозького району на Рівненщині.

Настоятель Свято-Покровської церкви Московського патріархату 26-річний Сергій Невада оголошений у розшук. Утік із села в листопаді торік. Забрав гроші, що збирали прихожани на ремонт храму. Сума невідома.

— Востаннє наш храм фарбували 2011-го. Перекриття робили на початку 1990-х, — продовжує Людмила Олексіївна. — Тут за комуністів була комора. Люди вирішили відродити стародавній храм. Йому — понад 250 років. Збудували 1754-го. Зібрали гроші. Перекрили дах і пофарбували все. З тих пір нічого не міняли. То й стало протікати. Ми думали збирати гроші у громаді. Та батюшка настояв — через інтернет. Суму визначив 75 тисяч гривень. Це було два роки тому. Створив картковий рахунок у Приватбанку. Люди наполягали, щоб відкрив церковний. Та він відмовився. На дверях вивішував списки, хто скільки переслав і звідки. Там були люди не лише з України, а й з Росії, Білорусі, Америки. Пожертви йшли в рублях, доларах, євро, в білоруських зайчиках. Так було до листопада минулого року. Тоді батюшка забрав гроші, жінку і втік.

— Його призначили на початку 2014-го. Перед тим у храмі 25 років правив отець Володимир. Став старенький і пішов на пенсію, — розповідає 54-річний Василь Кадлубицький із Новородчиців. — Новий батюшка був наймолодший у нашій єпархії. Одразу викликав до себе неприязнь. Половина людей його не підтримували. Ремонт храму — то була його затія. Якось привіз бригаду робітників. У трьох місцях протікає дах, сказали вони. На ремонт потрібно 75 тисяч гривень, визначили.

У березні проти Сергія Невади відкрили кримінальне провадження за шахрайство.

— Нині шукаємо його. За попередніми даними, настоятель знаходиться за кордоном. Із Млинова приїжджала його мати. Він там на лікуванні, каже. Люди неправильно зрозуміли сина, за її словами. Він турбується за храм у селі. На гроші церкви придбав церковний інвентар. Тому на рахунку залишалося близько 10–11 тисяч гривень. Слідство перевіряє цю інформацію, — говорить Богдан Шаповалов, начальник слідчого відділу Острозької поліції.

— То неправда, що він купляв щось для церкви. Як тікав, то й облачєніє хотів прихопити. Ми йому не дали. Забрав лише одні ризи, інші залишили у храмі, — каже чоловік із села. Імені не називає.

На порталі Української православної церкви Московського патріархату досі йде збір коштів на картку Сергія Невади. Кожен може перерахувати гроші через систему "ЛікПей". Але сайт не показує, яку суму зібрали.

Мобільний телефон Сергія Невади не відповідає. Зате святий отець активно користується соц­мережею "Вконтакте". Має там 2408 друзів.

— То все клевета, що на мене кажуть. Я нікуди не тікав. У мене була важка операція. Вона тривала півтори години. Мені треба був час, щоб підлікуватися. Але повернутися не зміг. Замість мене призначили іншого священика, — пише отець Сергій Невада. — Я пропрацював настоятелем у Новородчицях два роки. За цей час організував вертеп із подарунками для діток, збирав кошти для учасників АТО. Ми допомагали воїнам, які лежать у Рівненському госпіталі. За власні гроші купив відеопроектор, щоб показувати фільми. На день жінок-мироносиць кожній жінці у храмі дарували квіти. На це все я часто витрачав власні кошти. 75 тисяч гривень на ремонт храму ми порахували тоді, коли курс був близько 12 гривень. Це — з цінами на матеріал і за роботу. Але на моєму рахунку таких грошей не було й немає.

— До нас надходила скарга прихожан із села Новородчиці. Але ми — духовна структура. Не проводимо розслідувань. Для цього є поліція. За цим питанням порушили кримінальну справу. Доки триває слідство, заборонили Сергієві Неваді правити службу в нашій та інших єпархіях Української православної церкви, — каже ігумен 31-річний Герман Кулакович, прес-секретар Рівненської єпархії.

Зараз ви читаєте новину «"Батюшка забрав церковні гроші, жінку і втік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі