середа, 08 лютого 2006 18:39

Батьки не пускають дітей до школи

Автор: фото: Василь КИЯШКО
  Через скандал між педагогами сільські учні пропустили п’ять днів навчання
Через скандал між педагогами сільські учні пропустили п’ять днів навчання

Село Топорівці — за десять кілометрів від Чернівців. На дверях місцевої школи вже більш як тиждень висять листівки з написами "Директора за ґрати", "Директора геть!". Так топорівчани намагаються відстояти свою правду. Частина селян не хоче, щоб директором школи була Євгенія Квітень, 46 років, про яку в Топорівцях говорять як про авторитарну, схильну до махінацій людину.

— Весь район знав, що у нашому селі можна купити золоту медаль за 300 доларів, — обурюється сільський голова Топорівців Віктор Паращук, 48 років. — Директорка школи не зважає на вчителів, ображає дітей. От батьки учнів і не витримали — кажуть, що не пускатимуть дітей до школи, доки керівницю не змінять. До школи ходили може тридцятеро з 571 учня. Люди страйкували біля сільради. Напруга зростала з кожним днем.

— Вона прибрала все собі до рук, бо має зв"язки в районі, навіть у Києві, — додає вчителька української мови Орися Базюк, 33 роки, у якої в четвертому класі вчиться дочка. — Квітень здала в оренду кілька класів — там тепер перукарня і магазин. А гроші клала собі в кишеню. За найменшу довідку, за оцінки потрібно було їй платити. Заробила собі на хорошу квартиру в Чернівцях. На минулих виборах була головою комісії — змушувала вчителів підробляти бюлетені за Януковича.

У нашому селі можна купити золоту медаль за 300 доларів

Навесні 2005 року в Топорівській середній школі працювала комісія з області. Перевіряли процес навчання. Проти директорки порушили кримінальну справу за фактом розкрадання державного майна. Тоді, як подейкують топорівчани, директорці запропонували написати заяву про звільнення за власним бажанням — щоб справа не дійшла до суду.

Відділ освіти Новоселицької районної державної адміністрації затвердив на посаді директора школи Орисю Корбут, 41 рік, місцеву вчительку математики.

— Я без вагань почала працювати на посаді директора, — розповіла "ГПУ" Орися Корбут. — Євгенія Квітень тим часом пішла на лікарняний, згодом — у відпустку. 24 жовтня 2005 вона подала заяву до районного суду. Вимагала скасувати рішення районного відділу освіти. Мовляв, її незаконно звільнили.

У селі дуже хвалять нову директорку Орисю Корбут.

— Раніше школа займала 14–16 місце в рейтингу області, — каже Ольга Подорожня, 36 років, мати п"ятикласника Івана. — Були постійні суперечки. Після того, як стала керувати Орися Корбут, піднялися на четверте місце. Батьки помітили, що серед учителів настали злагода і мир. Ми не хочемо повертатися до минулого.

Орися Корбут родом із Топорівців, а її попередниця — не місцева, приїхала в село працювати 28 років тому з Тернопільщини. Раніше викладала зарубіжну літературу. Живе сама. Чоловік кілька років тому загинув в автокатастрофі. Заміжня дочка мешкає в Чернівцях.

Несподівано для селян 31 січня 2006 року районний суд своїм рішенням поновив Євгенію Квітень на посту директора.

— Мій чоловік Петро працював учителем трудового навчання, — розповідає топорівська вчителька Людмила Назаревич, 40 років. — Взимку 2002 року він вирішив поїхати на заробітки до Португалії. 15 лютого отримав візу і 17-го покинув село. У директорки попросив, щоб та не звільняла, а надала відпустку — хто знає, що він знайде в тій Португалії. Вони начебто домовилися. Вже через кілька днів Євгенія Квітень прийшла до мене і сказала, щоб чоловік написав заяву на звільнення.

Заяву про звільнення замість Петра написала Людмила. Коли прийшла отримувати заробітну платню, побачила у відомості прізвище та ім"я чоловіка. Причому розмір зарплати був немалий. Директорка змусила підписатися за Петра, грошей натомість не дала й копійки.

Я на минулих виборах підтримала Януковича, після того мене не злюбили

— Вона казала, що їй треба гроші десь там платити в районному відділі освіти, — каже Людмила Назаревич. — Я мовчки підписувала та йшла собі. Так продовжувалось аж до 1 вересня, коли чоловік приїхав із заробітків. Потім він вийшов на роботу, так ні копійки й не отримавши. Учителі розповідають, що директорка чинила так і з іншими колегами-заробітчанами.

Днями начальник управління Чернівецької обласної державної адміністрації Валерій Крамар розпорядився відмінити рішення районного суду про поновлення Євгенії Квітень на посаді директора до остаточного висновку Чернівецького апеляційного суду. Крім того, він наказав Орисі Корбут відновити навчальний процес.

Нині напруга у селі починає потроху спадати. Євгенії Квітень в Топорівцях немає. Кажуть, у неї стався серцевий напад.

"ГПУ" розшукала колишню директорку. З 2 лютого вона лікується в Чернівецькому кардіодиспансері.

— Захотіли видовищ, — пояснює Євгенія Квітень. Голос у неї втомлений і тихий. — Після рішення суду я не була в селі. Мені погіршало після неприємної розмови в райвно. Тому про події в Топорівцях знаю зі слів учителів, які мене провідували в лікарні. Кажуть, кілька вчительок обдзвонили ввечері хати дітей і звеліли не йти в школу. Багато хто подумав, що це через морози. Зранку тих дітей, які все ж таки йшли на уроки, завертали додому вчителі та старші учні.

Євгенія Квітень пояснює агресію з боку односельців своїми політичними симпатіями.

— Я на минулих виборах підтримала Януковича, після того мене не злюбили.

Євгенія Квітень ще не знає, що робитиме після одужання. Каже, що зараз їй байдуже, де працювати. Але, якщо запропонують повернутися на посаду директора Топорівської школи, вона погодиться.

Зараз ви читаєте новину «Батьки не пускають дітей до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі