вівторок, 06 серпня 2019 07:05

Аварійний міст з'єднує два села

Міст через урвище розвалюється між селами Стаїще й Ільці Верховинського району на Івано-Франківщині. Він є єдиною дорогою для жителів до обласного центру. Востаннє його ремонтували понад 20 років тому.

Щоб вплинути на місцеву владу, люди влаштували кількаденний протест. Перекрили дорогу, не пускали авто.

— Я не можу нормально доїхати до Верховини. Дорога розсипається прямо під ногами, — говорить 33-річна Галина Яцьких із села Стаїще. — Дорожники приїжджають на годину, а потім їдуть. Кажуть, не вистачає фінансування і робочих рук. На мітинги виходили кілька разів. Влада наче реагує, обіцяє виправити все, але суттєвих змін досі немає. Хіба трохи ями позасипали.

Активісти вважають, що міст не ремонтують, бо бояться конкуренції в туристичному бізнесі. Якщо інфраструктура розвиватиметься, мандрівники обиратимуть цю місцевість замість Буковелю.

— Ремонту добиваємося з 2012 року. Найбільше руйнується асфальт між дорогою та мостом. Там такі тріщини, що можна колесом провалитися. Пішохідні доріжки розвалюються, поручні падають по бокам, — каже організатор акції Олександр Попелюк, 41 рік. — Експертної оцінки стану мосту нам ніхто не дав. Але обіцяли гарантійний лист від служби автомобільних доріг про те, що він підлягає експлуатації. Це вже добре, бо в разі чого — буде кому нести відповідальність.

— Нам ще два місяці тому обіцяли завершити ремонт, а роботи застряли на першому тижні. Думаємо тормозять, бо район є конкурентом у туристичній галузі Карпат. Плюс, за традицією, в нас усе роблять через одне місце. Гроші з бюджету виділяють, але їх повертали назад. Кажуть, то робочі позвільнялися, то у відпустках, то ще інші причини. Висота обриву під мостом більш як 20 метрів, якщо людина провалиться — смерть неминуча.

Споруда розташована на дорозі державного значення Ворохта — Верховина.

— В області багато зруйнованих мостів. У червні деякі з них відбудували. Ми намага­ємося робити по максимуму все, що в наших силах, — розповідає Любомир Семанів зі служби ремонту доріг в Івано-Франківській області. — Але фінансування від держави не вистачає на комплексний ремонт, можемо лише полатати дірки. До того ж немає робітників. Це пов'язано із тяжкою роботою на виїзді у складних умовах і низькою заробітною платою. Служба автомобільних доріг бере на себе відповідальність за це. Ситуацію виправимо в найкоротші терміни.

Зараз ви читаєте новину «Аварійний міст з'єднує два села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі