середа, 16 травня 2012 05:00

Анну Попову можуть ув'язнити на сім років

— Не розумію, за що мені таке. Ніколи не мала проблем із законом, а тут зробили контрабандисткою на рівному місці, — говорить львів'янка 25-річна Анна Попова. Її звинувачують у придбанні спецзасобів та контрабанді. 3 травня справу розглядав Галицький райсуд Львова.

Анна не має родини. Живе у дачному будинку без вигод. Закінчила Львівський державний коледж декоративного й ужиткового мистецтва ім. Труша. Розробляє дизайн і ремонтує квартири. Торік створила власний сайт, продає біжутерію.

— Можу купувати за кордоном прикраси, — розповідає. — Переказую виробнику гроші, отримую посилку. Торік наприкінці вересня прийшов до мене чоловік, назвався Олексієм. Показав фотографію годинника із вбудованою відеокамерою. Сказав, що він і його друг Віталій Дереневський — бізнесмени, хотіли б закупитись. Я таких годинників ніколи в руках не тримала. Але він надзвонював. Дереневський просив замовити ще ручок, комп'ютерних мишок, вішалок, флешок. Дали наперед 12,5 тисячі гривень.

У грудні Анна замовила у Китаї 35 електронних пристроїв із вбудованими відео- та фотокамерами. Посилку отримала поштою. 10 січня віддавала її Віталію у львівському кафе "Деманджаро".

— Якраз віддавала, як мене обступив десяток чоловіків у шкірянках, — згадує Попова. — Віталій і Олексій дістали посвідчення СБУ. Звинуватили, що продала заборонені речі. Забрали до відділку, допитували 2 години. Хотіли, аби зізналася, що я — канал збуту. Хоч я ніколи такі речі не продавала, вони самі мене попросили.

Пристрої віддали на експертизу. Їх назвали такими, які призначені для негласного зняття інформації. Щодо Анни порушили дві карні справи. Обшукали її хату та квартири друзів.

— У подруги перевернули все. Нічого не знайшли, але забрали 500 гривень. На мене і знайомих давили психологічно. У мене є дачна ділянка. Есбеушник Павло Мальгінов зв'язався із колишньою власницею, цікавився, чому так дешево мені продала, — каже Анна.

Вироку вона чекає на підписці про невиїзд.

— За придбання спецзасобів їй загрожує до чотирьох років в'язниці, за контрабанду — до семи, — розказує 34-річний Богдан Бень, адвокат Попової. — Але в її діях нема складу злочину. Її спровокували працівники СБУ. Є закон, який забороняє купівлю, продаж і використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Але жоден нормативно-правовий акт не дає роз'яснення, що є спецзасобом. Навіть есбеушники не знають, що є ним, а що — ні. Це може визначити тільки експертиза. Усе, що купується поштою, — кіт у мішку. Анні навіть експертизу провели з порушеннями. Нас про неї повідомили вже після. У незалежній експертизі відмовили. Анна — не єдина, яку хочуть ув'язнити за продаж засобів негласного зняття інформації. В кожній області є десятки студентів, які отак попалися. І жодного не виправдали.

В обласному управлінні Служби безпеки справу Попової не коментують.

Антон Немчинов звернувся до президента

Китайські брелоки, ручки і годинники з убудованими відеокамерами з 2007 року вільно продають в українських магазинах. Ручка коштує від 260 грн, брелок — 250, годинник — 1800. Якщо замовляти у Китаї, виходить дешевше.

15 червня 2010 року Верховна Рада прийняла зміни до Кримінального кодексу. Стаття 359 передбачає ув'язнення за купівлю, перевезення та продаж засобів негласного зняття інформації. Щодо покупців таких товарів Служба безпеки почала порушувати кримінальні справи.

Солом'янський райсуд столиці розглядає справу 29-річного Андрія Фенченка. Торік він купив ліхтарик, складаний ніж і два брелоки з вмонтованими відеокамерами. За це йому загрожує сім років в'язниці.

Дніпропетровець 28-річний Антон Немчинов придбав дві ручки, три запальнички та чотири брелоки з убудованими відеокамерами. Проблем із законом не мав. Однак дізнавшись, що міг мати, виклав відеозвернення до президента. Пояснює, що шляхом заборони прихованих відеокамер українців позбавляють можливості боротися з корупцією.

Усі засуджені отримують від двох до чотирьох років позбавлення волі умовно. Відмовляються говорити із журналістами — умовні терміни можуть замінити на реальне ув'язнення.

 

Зараз ви читаєте новину «Анну Попову можуть ув'язнити на сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі