середа, 25 березня 2009 16:40

Адміністратор банку "Київ" помер на дачі

По обіді 22 березня в селі Велика Севастянівка Христинівського району Черкащини знайшли мертвим 64-річного Володимира Пономаря. Він виконував обов"язки тимчасового адміністратора банку "Київ".

— Володя із сім"єю приїхали до нас у село в неділю зранку, — згадує 57-річний Петро Куцик, сусід Пономарів. — Раньше приїжджали на "шевроле", а тепер на чорному "міцубіші". Дутий такий, новий. Володя батареї крутив. Щось там примерзло, вони взимку хату не опалювали. Казав, треба за кранами з"їздити. Сів, трохи сперся. А тут Люба Олександрівна біжить: горе у нас, Володя вмер.

Володимир Пономар родом із Черкащини.

— Мати його в сусідньому селі вчителювала. Він школу в нашому селі кінчав, тут женився. Люба Олександрівна — його друга жінка. Виростили трьох дочок. Усі вони в Києві живуть. Володя такий грамотний, пріятно з ним общаться. Всьо про політиків нам розказував. Він же ото по банках робив, багатьох бачив. Десь на Заході робив, потім у Житомирі. Останнім часом не дуже на городі трудився. Ми знали, що в нього серце хворе, — каже сусід.

Володимир Федорович працював керівником територіального управління Національного банку в Житомирі.

Офіційна причина смерті Пономаря — серцевий напад.

9 лютого Нацбанк запровадив тимчасову адміністрацію комерційного банку "Київ". Упродовж року вона має з"ясувати, чому установа не повертає депозити вкладникам. Тимчасовим адміністратором призначили Анатолія Степаненка — начальника Головного управління Нацбанку в Києві та Київській області. До цього банком керував його співвласник Віктор Марченко. Кілька тижнів тому Степаненко захворів, його прооперували. Обов"язки тимчасового адміністратора почав виконувати Володимир Пономар.

Раньше приїжджали на "шевроле", а тепер на чорному "міцубіші"

— На понеділок у нас була запланована зустріч із Пономарем, — каже В"ячеслав Карпенко, 35 років, керівник комітету "Диктатура постраждалих вкладників". — За три дні до того він сказав, що знає всіх, хто винен банку гроші. І після цього раптом помер.

Вкладники не вірять, що Пономар помер від серцевого нападу.

— Думаю, йому допомогли, — каже Карпенко. — Можливо, зробили якийсь укол, від якого і стався напад.

— Є причини думати, що його вбили, — каже Галина Хмельницька, 60 років, член ініціативної групи вкладників банку "Київ". — До банку прислали трьох членів тимчасової адміністрації. Степаненко за кілька днів пішов на лікарняний. Чого це раптом? Побачив ситуацію й одразу взяв лікарняний? Пономар — мертвий. Напередодні він розказав, що відсторонений власник банку роздавав гроші родичам. Третьою людиною був представник Служби безпеки України. Він утік.

Вкладники кажуть, за кілька тижнів роботи Пономар виявив багато порушень у діяльності керівництва банку. Склав повний перелік фірм і людей, які не повертали кредити. Наприклад, компанія "Київ Житло Інвест" заборгувала банку понад 800 млн грн.

— Ми пишемо два звернення до Шевченківської прокуратури, — каже Сергій Бахін, 44 роки, вкладник банку "Київ". — У першому просимо розібратися зі зловживаннями керівництва банку. З"ясувати, чому Марченко видав безвідсоткові кредити до 2016 року своїй дружині — 17 мільйонів гривень і племінниці — 37 мільйонів. А ще просимо з"ясувати, чому помер Володимир Пономар.

Міліціонери кажуть, у смерті банкіра немає криміналу.

— Смерть зафіксована — це факт, — говорить Геннадій Гребньов, із прес-служби Міністерства внутрішніх справ України. — Але немає даних про злочин. Якби то було вбивство, ми знали б.

Зараз ви читаєте новину «Адміністратор банку "Київ" помер на дачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі