четвер, 05 серпня 2021 07:50

6-річну Мирославу Третяк забили цеглиною

Автор: npu.gov.ua
  Мирослава Третяк із батьками жила в селищі ­Старий Салтів на Харківщині. Зникла увечері 28 липня. Серед ночі її тіло знайшли в закинутій будівлі. Підозрюваного у вбивстві затримали одразу. Перебуває у приймальнику-розподільнику для дітей
Мирослава Третяк із батьками жила в селищі ­Старий Салтів на Харківщині. Зникла увечері 28 липня. Серед ночі її тіло знайшли в закинутій будівлі. Підозрюваного у вбивстві затримали одразу. Перебуває у приймальнику-розподільнику для дітей

— Не можем поверить. Эти дети росли у нас на глазах. Игрались, ссорились, мирились. Никто не мог подумать, что случится такая беда, — каже жителька селища Старий Салтів Чугуївського району на Харківщині 37-річна Ірина, прізвища не називає.

У ніч на 29 липня в занедбаній будівлі знайшли вбитою 6-річну Миро­славу Третяк. Її щонайменше 10 разів ударили по голові. Найімовірніше — цеглиною, за результатами експертизи. У вбивстві підозрюють сусіда Богдана Федя, 13 років. Заманив дитину до будинку під приводом нарвати яблук у саду, за даними слідства.

Родини дітей жили у двоповерхівці на вул. Миколи Некрасова. 28 липня Мирослава гралася у дворі з подругою Вікторією. Підліток підійшов до них, посварилися.

— Дочь пожаловалась, что Богдан ее обижает. Толкал и выбросил обруч, — говорить 44-річна Тетяна, мати Мирослави. — Сказала не ­трогать его, а просто уйти. Обещала поговорить с его матерью, когда придет домой. После этого дочь сходила в магазин и легла отдохнуть. Вечером попросилась поиграть с подружкой, взяла велосипед. Потом еще раз прибежала за персиками. А вскоре пришла ее подруга и спросила: "Мирося будет гулять?" Меня как будто током ударило. Побежали искать.

Батьки подзвонили в поліцію. Понад 350 правоохоронців, кінологів і місцевих обшукували закинуті будинки й лісосмуги. Тіло дитини виявили за кілометр від дому. На підозрюваного вийшли одразу, бо вбиту бачили з ним востаннє.

— Хлопця опитали. Повідомив певну інформацію про свою причетність до вбивства. Потім його покази змінювалися та суперечили один одному, — говорить Павло Чубенко із прокуратури Харківщини. — Вдома в нього вилучили одяг, у якому ходив того дня, таз, сифон з раковини та випрані вологі речі. Призначили низку експертиз.

Богдан навчався в місцевій школі. Його та двох неповнолітніх дітей мати виховувала сама. Федь був схильний до агресії, розповідають знайомі родини.

— Дивакуватий хлопець. Спершу знущався над тваринами. Потім став зачіпати дітей. Але і його задирали постійно. Зокрема, родичі Мирослави. Її дід колись за хлопцем із вилами бігав, — розповідає місцева жителька Тетяна.

Мати школяра Галина не вірить у провину сина. Із ним і Мирославою того вечора був дорослий чоловік, каже.

— С роботы пришла, а за мной сын. Начал стирать одежду. Попросился к друзьям в общежитие. Отпустила, — говорить. — Про старшего мужчину сын рассказал моей дочери.

У поліції цю версію відкидають.

29 липня Вовчанський райсуд ­Харківщини обрав запобіжний захід Богдану. Його на 30 днів помістили до приймальника-розподільника для дітей.

У тюрму може не потрапити, говорить правник 47-річний Сергій Старенький:

— Кримінальна відповідальність за злочини настає з 14 років. Якщо хлопця визнають осудним і винним — можуть відправити до спеціальної дитячої виховної установи. Максимум до повноліття. Якщо визнають неосудним — є імовірність примусового лікування. Може вже за пів року бути вдома.

Зараз ви читаєте новину «6-річну Мирославу Третяк забили цеглиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі