вівторок, 05 березня 2024 07:35

Коли і як обрізати малину навесні - важливі правила

Коли і як обрізати малину навесні - важливі правила
Навесні кущі малини потрібно обрізати. Фото: apteka-sadivnyka.ua

Навесні зазвичай дбають про садові дерева та кущі. У тому числі обрізають малину.

Однак, конкретний термін для обрізання малини визначити важко через зміни погодних умов в різних регіонах України, пише Gazeta.ua.

Найкраще це робити, коли температура повітря вдень стабілізується та не опускатиметься нижче +5ºС. Важливо також пам'ятати, що обрізати малину можна тоді, коли пагони ще не почали розпускатися. Коли починають рости бічні молоді гілки, обрізання варто припинити або ж перенести його на пізніше.

Перше весняне обрізання малини слід проводити, як тільки зійде сніг. Зрізати варто всі підмерзлі та обламані пагони. Потрібно також обрізати верхівки здорових пагонів. Тоді у майбутньому вони дадуть гарний урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і чим підживлювати ґрунт навесні - поради городникам

Пошкоджені гілки зрізають аж на місці, де є здоровий вузол. Кущ малини має бути від одного до півтора метра у висоту, аби не гнути гілки при збиранні урожаю.

Важливо при обрізанні малини звертати увагу на низку факторів. Так, засохлі гілочки на верхівці є ознакою незрілих або обморожених паростків. Здорова гілка буде зеленою на зрізі, а "мертва" - коричнева та ламка.

Усі гілки потрібно вкорочувати на 10-20 сантиметрів. Оптимально в кущі має бути від п'яти до восьми гілок.

Якщо малина посаджена траншейним методом, на погонному метрі слід залишати не більше 14 - 16 добре сформованих пагонів з відстанню 20 - 25 сантиметрів між кущами.

У малиннику, висадженому шпалерним способом, залишають пагони через кожні 10 – 15 сантиметрів.

Щоб із садом у майбутньому не було проблем, важливо не пропустити слушний момент для обробітку яблунь.

Першу обробку яблунь варто проводити напровесні, поки бруньки ще сплять. У цей час борються зі збудниками різних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Коли і як обрізати малину навесні - важливі правила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі