середа, 24 квітня 2024 05:30

Зник безвісти український композитор
6

Український композитор, автор пісні "Червона рута" 30-річний Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року.

Того дня пішов до консерваторії на заняття, пообіцявши батькам бути о 13:00. Додому більше не повернувся. Батьки подали заяву до міліції, але пошуки розпочали лише за три дні. Тривали до 11 травня.

Український композитор 30-річний Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року
Фото: heroes.profi-forex.org
Тіло Володимира знайшов солдат у військовій зоні Брюховицького лісу недалеко від Львова 18 травня. Слідство висунуло єдину версію: самогубство
Похорон Володимира Івасюка
Похороны Владимира Ивасюка
Софія Івасюк, мати композитора

Тіло Володимира знайшов солдат у військовій зоні Брюховицького лісу недалеко від Львова 18 травня. Слідство висунуло єдину версію: самогубство внаслідок тривалого психічного розладу. Прокуратура Шевченківського району міста закрила справу за відсутністю складу злочину через два місяці. Рідні та друзі Івасюка в самогубство не вірили. Стверджували: його вбили. Справу поновлювали двічі, але щоразу закривали через "відсутність складу злочину".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували невідомі світлини Володимира Івасюка

Убивство Володимира Івасюка підтвердили лише через 40 років - у червні 2019-го. Експертизу проводив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз на замовлення прокуратури Львівської області. Слідчий експеримент проводили за трьома напрямками. З'ясовували: композитор повісився, йому хтось допоміг чи самогубство інсценували. За статиста взяли чоловіка такого ж віку, ваги, зросту, як Івасюк. Експерти врахували всі деталі - пору року, особливості дерева, висоту гілки, на якій знайшли музиканта.

"Він не міг повіситися сам. Навіть натренована фізично людина, яку ми залучали, не змогла зав'язати пояс на гілці висотою 1,7 метра і залізти в петлю. Драбини чи підставки біля Івасюка слідчі тоді не знайшли. Навіть якби їх використовував, то зачепитися за гілку без сторонньої допомоги він не міг. Щонайменше там було ще двоє людей. Також ми дослідили одяг і взуття Володимира за фотографіями в матеріалах справи, описом речей, протоколами огляду. Аби він залазив на дерево, мали б залишитися відповідні сліди на підошвах чи одязі. У протоколах зазначено, що їх не було. За сукупністю цих факторів можу сказати - це не самогубство", - розповідав тоді Олександр Рувін з Інституту судових експертиз.

Замовники убивства досі живі. Але навряд будуть покарані, вважав товариш родини Михайло Маслій. Батьки Володимира Івасюка в могилу пішли, правди не добилися. Тому ця експертиза - логічне завершення слідства, що тягнулося роками.

107 пісень і 53 інструментальних твори написав Володимир Івасюк. Найвідоміші - "Червона рута", "Я піду в далекі гори", "Водограй", "Балада про мальви", "Лиш раз цвіте любов". Був одним із основоположників української поп-музики. Професійний медик, скрипаль, грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, займався живописом. Був найстарший у родині українського письменника й дослідника історії буковинського краю Михайла Івасюка та вчительки Софії Карякіної. У нього залишилися двоє молодших сестер - Галина й Оксана.

Зараз ви читаєте новину «Зник безвісти український композитор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі