понеділок, 10 вересня 2007 15:57
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Старий Нікітін

 

Старий Нікітін мав звичку ледь не щоранку вибігати на балкон і махати руками, наче пропелерами. Перехожим могло здаватися, що він робить зарядку. А тому, щоб вони так не думали, Нікітін час од часу вигукував:

— Вызывайте скорую!

Нікітіну ледь не щоранку здавалося з бодуна, що в нього зупиняється серце, і тому він махав руками, щоб розігнати кров. Нам, довколишнім пацанам, це здавалося кумедним, але згодом я зрозумів, що він по-своєму мав рацію. Бо вичитав десь, що не лише серце помпує кров, а й геть усі м"язи нашого тіла. Тож чим менше ми рухаємося, тим більше навантаження перекладаємо саме на серце.

Нікітін рухався мало, бо працював кочегаром у газовій котельні, де можна було лише грати в карти та пити шмурдяк із такими ж малорухомими корешами. Подеколи він напивався до цілковитої нерухомості й тоді Вовка Нікітін, його син, збирав нас усіх і вів забирати старого з-під якоїсь сусідньої кнайпи — доки його не забрала міліція.

Ми ніколи не відмовляли Вовці

Робота була марудною — старий вислизав із наших рук і, ще гірше, вислизав з одягу, тож нам весь час доводилося зупинятися, відсапуватися, підтягувати йому штани й поправляти куфайку. Ми скидалися, либонь, на мурашок, що вовтузяться довкола велетенської гусені. А все ж ми ніколи не відмовляли Вовці, хоча та робота нам не дуже подобалася. Він за це водив нас до свого старого в котельню — у напівтемний підвал, де загрозливо щось гуркотіло, шипіло, диміло й мерехтіло пекельним полум"ям.

Якось уранці старий Нікітін таки помер. Тобто здійнявся нарешті, вимахуючи руками, наче пропелерами, над своєю підземною кочегаркою й полинув до якихось далеких небесних кнайп, звідки його вже не забере жодна міліція.

Зараз ви читаєте новину «Старий Нікітін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі