понеділок, 28 грудня 2009 18:25
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Перфоменс по-українськи

 

Перфоменсом називають мистецьку акцію, в якій особа чи група осіб виконує специфічні дії, що мають концептуальне значення і передбачають певне естетичне сприйняття та інтерпретацію.

Якщо, скажімо, дядько просто заріже курку, то це означає лише, що він хоче продати її на базарі або зварити суп. Якщо ж він це зробить на сцені чи в іншому публічному місці, то мистецтвознавці, скоріш за все, догледять тут певну символіку й запропонують нам різні семіотичні тлумачення цього акту.

Молодий український перфоменсист, який роздягнувся не так давно догола перед Верховною Радою, безумовно, хотів показати все, що він думає про згаданий орган, а можливо, ще й натякнути, що було б варто зробити з усіма його членами. Членам це, звісна річ, не сподобалося й вони запакували сердегу до каталажки, де він тепер має шанс отримати до двох років ув"язнення за злісне хуліганство.

Хлопці, ідіть до Верховної Ради, до уряду! Там ваші брати — за духом і фахом!

Міжнародна громадськість, що раптом догледіла в цьому політичну репресію, мабуть, просто не зрозуміла, що пострадянські режими всього лиш виконують власні перфоменси. І що молодий талант просто не вписується в їхню естетику. От коли б він, скажімо, із депутатом Лозінським забив селянина, його б давно вже випустили з тюрми за підпискою про невиїзд. А коли б збив депутатським "мерсом" якогось бідаку на пішохідній зебрі, то й до тюрми не потрапив би, отримавши натомість від збитого бідолахи відшкодування за вм"ятини на автомобілі.

Тож коли я бачу перфоменсистів, що грають на Хрещатику в наперсток, я їм гукаю: "Хлопці, ідіть до Верховної Ради, до уряду, до міської адміністрації! Там ваші брати — за духом і фахом!"

Але вони не слухають. Видно, вважають, що я теж виконую якийсь перфоменс.

Зараз ви читаєте новину «Перфоменс по-українськи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі