понеділок, 28 березня 2011 16:42
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Дуся і Бєдронка

Двоє польських прем'єр-міністрів — теперішній і колишній — посперечалися через сущу дрібницю. Колишній зайшов за продуктами до крамниці й заявив журналістам, що за його прем'єрства все це коштувало вдвічі дешевше. "А тепер, — сказав він, — більшість поляків змушені закуповуватись у "Бєдронці".

"Бєдронка" — це найпопулярніша в Польщі мережа супермаркетів.

Чинний прем'єр одразу ж дав відсіч. "Не треба принижувати більшість поляків, — заявив він. — Я сам закуповуюсь у "Бєдронці" і не бачу в тому нічого ганебного".

Газети проілюстрували цю відповідь ефектним знімком прем'єра з продуктовим візочком.

А ви знаєте, що таке ДУСя?

— Показуха, — кривляться на це мої польські друзі. — Піар!

— А ви знаєте, що таке ДУСя? — запитую їх.

Вони здивовано кліпають. Тож я терпляче пояснюю, що офіційно ця штуковина називається Державним управлінням справами, але насправді є державою у державі — зі своїми лікарнями, санаторіями, фермами й навіть лікеро-горілчаним заводом. Що бюджет цього монстра перевищує видатки на боротьбу зі СНІдом і притулки для сиріт. Створили його ще совєти — для щасливого життя комуністичної номенклатури. А проте жоден посткомуністичний президент не наважився ту потвору зарізати.

Пояснюю, не вірте в жодні зміни у цій країні, доки не прочитаєте в газетах, що якийсь справді реформістський уряд в Україні зробив для початку три речі: розпустив КДБ, ліквідував ДУСю і провів міжнародний аудит "Нафтогазу". Не позбувшися бодай цих трьох пухлин, пацієнт не одужає.

— Ну, це ще нічого, — намагаються втішити мене польські друзі. — Он Каддафі нагріб кількасот мільярдів!

Я їм вдячний за співчуття. А все ж волів би, щоб вони порівнювали моїх політиків зі своїми, а не з африканськими.

Зараз ви читаєте новину «Дуся і Бєдронка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі