неділя, 01 березня 2020 11:59

Останні зимові гуляння: кияни гучно зустрічали весну на Масниці
24

Ходулісти та аніматори розважали відвідувачів на  Масниці
Фото: Катерина Романчук
Святкування Масниці: млинці готують просто неба
Годулісти та аніматори розважали відвідувачів на  Масниці
Годулісти та аніматори розважали відвідувачів на  Масниці
Напої, солодощі та печене м’ясо розкуповують, як і гарячі млинці

- Бабу за мною видно? Та що ти там знімаєш відчепно? Сєрий, сфоткай краще нас з татом, - звертається Аліна Федорчук, 38 років, до сина 10-річного Сергія. У жінки темні очі та яскраво нафарбовані щоки рум'яною.

-Та нащо мені та баба з соломи на фотці. Мені й тебе по життю хватає, - невдоволено відповідає Іван Федорчук. Ховає руки в кишені та відвертає голову в чорному картузі. Видно, що прихід на Масницю - не його ідея. Стоїть біля опудала зими у вигляді жінки в хустці. Ввечері в неділю опудало традиційно спалять.

В останній тиждень перед Великим постом гучно гуляють, аби розбудити весну

Сьогодні на виставкому центрі у Києві святкують Масницю. Це свято ще називають Пущення, Сиропуст, Колодій, Колодки, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято, Загальниця. В останній тиждень перед Великим постом гучно гуляють, аби розбудити весну.

- Хватить із тебе смоктульок. Ми сюди прийшли млинців поїсти, бо я не буду вдома тобі їх колотити, - чується при вході на ВДНГ біля ятки з солодощами. На столах ящики із льодяниками у формі паличок. Цукерку з руки дівчинки дошкільного віку забирає з вигляду 30-річна жінка.

За ними збирається гурт дітей. Це 5 клас привезли на екскурсію. Школярів вистроюють, аби сфотографувати біля опудала. Діти весь час розбігаються. Рвуться пострибати по снопах соломи. Вчителька однією рукою тримає телефон з камерою, а другою - перераховує, чи є всі діти.

Свої млинці й привезла пані Валентина. Жінка років 50 у вишитій сорочці та із зав'язаними ріжками з хустки.

- Підходим на смачні млинці. Гарячі, натуральні. Дівчата, беріть у мене. Усі без красітєлів. До порції ще й чарчину цитринівки наллю, - зазиває продавчиня.

Автор: Катерина Романчук
  Ходулісти та аніматори розважали відвідувачів на  Масниці
Ходулісти та аніматори розважали відвідувачів на Масниці

За жінкою, видніється широка ятка із великами сковородами, де дівчата в однаковій червоній формі смажать млинці. Увагу привертають не стільки вони, як четверо чоловіків з чорними бородами кавказької зовнішності. Вони вправляються з борошном біля великого міксера. Процесом замішування тіста керує білявка 40-ка років у припудреному фартусі та у новорічній шапці з візерунком оленів.

У повітрі змішується запах шашликів, гарячих напоїв з корицею та ваніліну з млинців. Яскраве сонце сліпить відвідувачів, ті шукають ракурси, аби вдало сфотографуватися

Проходимо до наступних столів з різноманітними млинцями: шпинатними, шоколадними та морквяними. Такі млинці подають за основу і до них різні начинки: м'ясні, рибні, сирні та фруктові. Для гурманів готують млинці з баварськими сосисками, червоною ікрою і зеленню. Для дітей – з додаванням меду, горіхів і солодких топінгів. А крім цього: панкейки, оладки, вафлі, великий вибір страв на грилі, узбецький плов, яблука в карамелі. Поруч варять чани з глінтвейном.

У повітрі змішується запах шашликів, гарячих напоїв з корицею та ваніліну з млинців. Яскраве сонце сліпить відвідувачів, ті шукають ракурси, аби вдало сфотографуватися.

Трохи далі по алеї продають шашлик, ковбаски та котлети. Усе, щоб можна було добряче наїстися перед великим постом. Дехто приніс наїдки із собою.

- А може ви з нами по чуть-чуть? А що не мерзнути ж з тими млинцями, - сміється гурт з п'яти жінок пенсійного віку. Вони сидять за одним із двох десятків столиків. Поряд збирається черга з охочих сісти. Дехто розкладає імпровізований стіл на високому бордюрі басейну. Той заставлений ялинами, які не розпродали на новорічні свята. Гучно лунає пісня Oh My God зі словами "Wow! Яка пусі! Wow! Яка киця! Такі киці гуляють тільки в столиці".

- Нам повезло, бо Наталка тут близько живе. Вона зайняла столика і ми паньохи, - говорить білявка років 50-ти. Тримає в одній руці пластикову стопку з горілкою, а іншою черпає з пластикового лотка холодець, який принесли з дому. Він на сонці почав уже розтавати.

Не виходить дослухати жінку. Її перебиває позаду нас розмова з черги пари років 60-ти.

-Тьфути, скільки залупили за млинці. Де це таке видано млинці по 90 гривень. Вони, що із стаусиних яєць. Нехай самі їх їдять. Клаво, пішли додому. Ти мені там безплатних напечеш, - каже чоловік у діловому костюмі й дубльонці. Пару постіно вкриває дим із сусідньої палатки, де печуть шашлики та ребра.

Автор: Катерина Романчук
  Напої, солодощі та печене м’ясо були затребувані, як і млинці
Напої, солодощі та печене м’ясо були затребувані, як і млинці

Пара вмовляє трирічного сина з'їсти хоча б шматок млинця без начинки. Той всіляко впирається. Поряд інша молода мама свариться на дитину.

- Рот закривай. Ще раз почую, що кашляєш - дам підзатильніка. Ти сюди прийшов мені все вєсєліє спортити, - бурчить жінка в шкіряних штанях та короткій шубі зі штучного хутра.

Гостей ВДНГ розважають ходулісти, аніматори в національних костюмах і народні колективи. Поміж них періодично проїжджає яскравий потяг. Своїм гулом розганяє людей

Крім наїдків, багато людей збирається біля сцени. Там надвечір відбудеться концерт, а поки люди розважаються на каруселі, чортовому колесі, гойдалках, грають у бої мішками. Аніматори на ходулях забавляють дітей: крутять скакалкою, щоб ті перестрибували до весни.

Гостей ВДНГ розважають ходулісти, аніматори в національних костюмах і народні колективи. Поміж них періодично проїжджає яскравий потяг. Своїм гулом розганяє людей.

Автор: Катерина Романчук
  Святкування Масниці: млинці готують просто неба
Святкування Масниці: млинці готують просто неба

- Що мені ті млинці. Краще взяти медовухи. Вертаюся за нею до входу. Не захотів відразу хапати, бо на початку завжди продукти дорожчі. Але таких напоїв немає ніде по палатках. Там всі мішають те вариво з корицею у відрах. Але ж його не вийде унести додому. А мені треба на винос, щоб із кумом провести зиму, - сміється киянин Віктор Абрамов. Худий чорнявий чоловік, виймає з пазухи потертий пакет, який приніс завчасно з дому.

А трохи далі публіку веселять артисти у чудернацьких костюмах корови і серця. Козаки у жупанах і кросівках танцюють з мулаткою, вбраною в український костюм і вінок зі стрічками. Вони ж проводять вікторину серед гостей.

Зараз ви читаєте новину «Останні зимові гуляння: кияни гучно зустрічали весну на Масниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі