середа, 20 березня 2019 16:14

Знайшли унікальний документ про життя українського міста

В одному з архівів Варшави рік тому виявили унікальний документ, який стосується українського міста.

Автор: vezha
  У Варшаві знайшли унікальний документ про життя українського міста
У Варшаві знайшли унікальний документ про життя українського міста

В архіві знайшли статут міста Вінниці 1790 року. Його презентують у травні, коли будуть святкувати Дні Європи у Вінниці 18 травня, пише Vежа.

"В березні, якщо не помиляюсь, на сесії міської ради будуть затверджувати оновлений статут Вінницької територіальної громади. А ми знайшли подібний статут 1790 року. "Ординація Вінниці 1790 року" – конституція нашого міста кінця XVIII століття з неймовірно цікавими деталями, епізодами міського життя, починаючи від життя президента міста (міського голови) до епізодів соціального характеру", – розповідає Олександр Федоришен.

Серед описаних в документі епізодів соціального характеру є рекомендації з приводу допомоги вінницьким вдовам. Вказана кількість ударів, які треба нанести причетним до вінницьких пожеж.

Починається Статут із затвердження герба міста, а в другій статті регламентується процес виборів осіб на уряди.

"Хочемо, аби місто Вінниця, як місто українне, у якості герба мало дві шаблі і вуду, і відповідною печаткою, вирізьбленою, всі свої урядницькі дії, виписи з книг, декрети та всі інші трансакції, що потребують завірення, цією ж печаткою з гербом своїм, затверджувало. Ця печатка має залишатися в міського писаря", – йдеться в перші статті Ординації Вінниці 1790 року.

"Дуже цікава і жива штука, хоча юридичний документ, здавалось би. Він лежав і не був нікому цікавий чи потрібний, а ми не просто хотіли б видати цей текст двома мовами – українською та польською, – а спробувати зробити його в такому виставковому характері", – каже Федоришен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше показали стіл Петлюри та рідкісні документи Української революції 1917-1921

Статут "Ординація Вінниці 1790 р." знайшов торік професор Юрій Легун у бібліотеці Ягеллонського університету у Кракові.

"Фактично за своїм змістом - це Конституція міста, що висвітлює усі сфери життя городян кінця XVIII ст. Нині цей документ опрацьовується співробітниками Центру спільно з державним обласним архівом. Двомовне видання зовсім скоро побачить світ. Усі деталі озвучені на презентації книги у травні", - йдеться у дописі Центра історії Вінниці у Facebook.

Знання української мови було обов'язковим для отримання роботи в 1920-х.

Для кандидатів на будь-яку посаду запровадили іспит на знання мови. Після цього вони отримували посвідки.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли унікальний документ про життя українського міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі