четвер, 07 листопада 2019 13:53

Закрили 80% найбільшого сміттєзвалища на Полтавщині

Закрили 80% найбільшого сміттєзвалища на Полтавщині
80% найбільшого сміттєзвалища Полтавщини перекрили землею. Фото: zmist.pl

Засипали землею 80% найбільшого сміттєзвалища Полтавщини, яке знаходиться у селі Макухівка, за 11 км від обласного центру.

Найближчі два роки туди сміття звозити не будуть, розповів Gazeta.ua начальник "Комунального автотранспортного підприємства 1628" Тарас Бойко.

"Так повинно бути по технологічному процесу. 20% залишили робочими. Туди зараз звозиться сміття. Перекриття площі, що залишилась, плануємо десь за два роки. 80% від загальної площі вже присипали. Трактор у 17 тонн все трохи утрамбовує. Дощ допомагає землі заповнити дірки між сміттям і припиняється приток кисню", - розповів Бойко. Також додав, що ґрунт привозили організації, які займаються будівництвом і копають під фундамент.

Звозити сміття на перекриту частину сміттєзвалища почнуть не раніше ніж за два роки. За цей час відбуватиметься процес розкладання, щось перегніє, а щось перероблятиметься.Також влада планує закупити сортувальну лінію і подрібнювач до неї, проте конкретні дати не називають.

"Тобто пластик, залізо і т.д. відбиратиметься на переробку, а інші відходи, такі як будівельне сміття, пакети чи дерево — подрібнюватиметься. Пропускна здатність її до 50 тон на годину. Це все перебиватиметься, як у м'ясорубці та створюватиметься матеріал для пересипки. Тобто швидше буде розкладатись і зменшить об'єм сміття", - зазначив керівник КАТП 1628. На це потрібно виділити із бюджету близько 30 млн. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сморід, дим та трактори — пожежники другу добу гасять міське сміттєзвалище

Сміттєзвалище не перекривалося з самого свого створення, у відповідних документах зазначено, що з 1954 року.

Очевидці Голоду 1932-1933 років розповідали, що тіла померлих на вулицях Полтави звозили під місто у село Макухівка на братську могилу. Пізніше на тому місці розмістилося сміттєзвалище.

Зараз ви читаєте новину «Закрили 80% найбільшого сміттєзвалища на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua